Evergrande: Пострадалият от имотната криза китайски гигант изпадна в ликвидация

Решение на съда циментира строителният предприемач - носещ 2,39 трилиона юана (333 милиарда долара) пасиви - като най-видния символ досега на кризата с недвижимите имоти в Китай

06:43 | 29 януари 2024
Обновен: 06:48 | 29 януари 2024
Автор: Дороти Ма, Алис Хуанг, Пърл Лиу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

China Evergrande Group получи заповед за ликвидация от съд в Хонконг, поставяйки началото на това, което вероятно ще бъде огромен процес за разделяне на една от най-големите жертви на дългогодишна криза с имотни дългове в цялата страна.

Ликвидацията ще доведе до управление на компанията от временни ликвидатори и решаване на проблеми, включително контрол от основателя и председател Хуи Ка Ян, каза съдия Линда Чан във Върховния съд на града в понеделник сутринта. Търговията с акциите на Evergrande беше спряна, след като акциите се сринаха с 21%, като пазарната им стойност беше само 2,15 милиарда хонконгски долара (275 милиона долара).

Решението циментира строителният предприемач - носещ 2,39 трилиона юана (333 милиарда долара) пасиви - като най-видния символ досега на кризата с недвижимите имоти в Китай, която ограничи икономическия растеж и навреди на доверието на потребителите. Компанията не успя да постигне споразумение с кредиторите дори след години на преговори, като Хуи беше поставен под полицейски контрол през септември по подозрение за извършване на престъпления.

Заповедта на съда „е крайъгълен камък за преструктурирането на сектора на недвижимите имоти в Китай и начинът, по който властите ще начертаят границата между заинтересованите страни, ще бъде ключов въпрос, който да наблюдават за инвеститорите“, каза Хомин Лий, азиатски макро стратег в Lombard Odier Singapore.

Повечето от доларовите облигации на Evergrande се търгуваха на около 1,5 цента за долар към миналия петък, според данни, събрани от Bloomberg.

Докато кредиторите не искаха заповед за ликвидация, съдия Чан отбеляза липсата на напредък. „Компанията каза, че ще направи едно, две, три“, каза тя. „Нищо от това не е направено.“

И все пак, „дори след ликвидация, все още е възможно компанията да предложи схема за споразумение“, каза съдия Чан.

Evergrande, която за първи път изпадна в неизпълнение на облигации в долари през декември 2021 г., за известно време през последното десетилетие беше най-големият строител в страната по продажби. Петицията за ликвидация беше подадена през юни 2022 г. от Top Shine Global Limited от Intershore Consult (Samoa) Ltd., която беше стратегически инвеститор в платформата за онлайн продажби на строителя.

Съдия Чан, който е председателствал поредица от изслушвания за строителни компании, ще проведе изслушване относно потенциална регулаторна заповед в 14:30 ч. в понеделник, според информация на уебсайта на съдебната власт на града. Такива заповеди означават, че съдът ще регулира процеса на ликвидация, като евентуално ще включва назначаването на ликвидатор.

От фалита си през 2021 г. Evergrande предложи няколко плана за преструктуриране. Но процесът се сблъска с различни проблеми. Компанията отмени своите срещи на кредиторите в последния момент в края на септември, заявявайки, че последните планове изискват преоценка.

Компанията предложи последния си план за преструктуриране през януари и имаше за цел да представи нови условия до март, според участниците в изслушването в понеделник, което включваше юридически представители от Evergrande и неговата ad hoc група притежатели на облигации. Но това усилие не успя да осигури на Evergrande повече място за действие.

Дори със заповедта за ликвидация ликвидаторът вероятно ще се сблъска с труден процес в отношенията си с китайски строителни разработчици. Повечето проекти на Evergrande се управляват от местни звена, което може да е проблем за ликвидатора. И строителните работи, доставката на жилища и други дейности в континентален Китай вероятно ще продължат, докато процесът се развива.

Пазарът на имоти продължава да спада, въпреки че Китай въведе множество нови мерки, за да спре потъването на цените и слабото търсене.