Evergrande престъпи червената линия, когато фондовете за богатство пресъхнаха

Много инвеститори чакат обещаните им изплащания, които се смаляваха всеки месец, докато не достигнаха до нула

17:00 | 30 септември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

China Evergrande Group разори международните инвеститори, разтърси финансовите пазари и разклати хиляди доставчици. Но неспособността на строителния предприемач да плати на домакинствата, които са инвестирали в неговите продукти за управление на богатството, това може би е била последната капка за китайските власти.

Почти две години след като Evergrande не изплати дълга си, милиардерът Хуей Ка Йен, основател и председател на компанията, е "под полицейски контрол" по подозрение в извършване на неуточнени престъпления. Задържани са и служители на отдела на управление на богатството на компанията. Синът на Хуей- Питър Сю, който някога е ръководил звеното за управление на богатството на фирмата, също е бил задържан, съобщават местните медии.

Действията бяха предприети, след като звеното за управление на парични средства на компанията заяви, че не е в състояние да извърши плащания през август по инвестиции, държани от клиенти на дребно. Evergrande, подобно на много други китайски стоителни предприемачи, продаваше високодоходни продукти за управление на богатството на индивидуални инвеститори, за да подпомогне финансирането на операциите си, когато другите начини за финансиране ставаха все по-трудни за използване.

Задържанията са в съответствие с приоритета на китайското правителство да се грижи за гражданите, а не за други заинтересовани страни, като например притежателите на чуждестранни облигации, в съответствие с желанието на президента Си Дзинпин да избегне социални вълнения и да постигне „общ просперитет“. Те също така изпращат сигнал към други строителни предприемачи с дългове да се съсредоточат върху довършването на апартаментите и плащането на дължимите пари на потребителите.

„Тъй като секторът на недвижимите имоти едва ли ще бъде двигател на растежа, известен имотен магнат е политически ефективна мишена“, казва Рана Митер, професор по китайска политика в Оксфордския университет. „Комунистическата партия иска да демонстрира, че това, което смята за антисоциално бизнес поведение, ще бъде санкционирано.“

Звеното за управление на богатството на Evergrande се сблъска с проблеми преди две години, когато поради недостиг на парични средства не можа да извърши просрочени плащания по инвестиционни продукти на стойност около 40 милиарда юана, което се равнява на 5,5 милиарда долара, това предизвика протести и накара компанията да предложи намалени суми в брой или недвижими имоти с отстъпка.

Джао е един от тези инвеститори. През последните две години тя чакаше за изплащане на сумите. След като дузина пъти е сезирала полицията да извърши разследвания без резултат. Нейния късмет се обърна този месец, когато тя получи известие, че нейната жалба е приета.

За нейната още по-голяма изненада полицията и свързаните с нея органи в южния град Шънджън заявиха, че ще работят извънредно през осемдневния национален празник, който започва в петък, за да се справят със сигналите на десетки хиляди инвеститори на дребно. Тя бързо разпространи инфорамцията.

„Минаха две години и почти полудях“, казва Джао, която поиска да бъде представена само с фамилията си от съображения за сигурност.

За тези, които са избрали да се изплатят в брой, звеното за управление на средствата на Evergrande първоначално е обещало да връща 10% вноски от главницата тримесечна база. Три месеца по-късно планът се свива до месечна вноска от 8000 юана. Почти година след това той беше намален на 2000 юана месечно, а след това на около 500 юана. За инвестиция от 100хиляди юана пълното изплащане с този темп би отнело почти 17 години.

Когато последната вноска трябваше да бъде платена на 31 август, в сметките на потребителите не са се появи нищо. В този ден звеното за управление на средствата заяви, че не може да извърши плащанията поради недостиг на ликвидност и затруднения при продажбата на активи.


Изплащанията на Evergrande се свиха с недостига на парични средства/Месечните изплащания за просрочени имуществени продукти

През последните две години инвеститорите на дребно не получиха отзивчивост на среща, когато търсеха правна защита. Според многобройни индивидуални инвеститори, които помолиха да не бъдат идентифицирани, местната полиция е казала на някои от тях, че жалбите им не могат да бъдат подадени по законен начин без съгласието на висшестоящите органи.

Сега им се казва, че могат да подават жалби по различни начини – от лично до онлайн. Най-лесният метод е изпращането на форматирано текстово съобщение. Мнозина бързо получиха известия, че техните случаи са получени. В средата на септември полицията в Шънджън, където се намираше седалището на Evergrande по време на разцвета му, публично призова инвеститорите да предоставят улики на властите.

Тогава се появиха и множество заглавия за предприетите действия срещу ръководителите на Evergrande. На 18 септември полицията съобщи, че наскоро е задържала някои служители на звеното за управление на богатството. Седмица по-късно Caixin съобщи, че бившият главен изпълнителен директор Ся Хайжун и бившият главен финансов дректор Пан Даронг, които са контролирали финансовите дейности, също са задържани. На 28 септември Evergrande призна, че Хуей е заподозрян в престъпления.

Втория син на Хуей – Сю е отведен заедно с него, съобщава Yicai. Според Yicai Сю известно време е ръководил базираната в Шънджън Evergrande Financial Wealth Management Co. По-рано полицията в Шънджън идентифицира един от задържаните от отдела за богатство с фамилията Ду. Генералния мениджър на отдела е Ду Лян.

Участието на задбалансови, нерегулярни продукти за благосъстояние беше повод за изненада за Evergrande, която има задължения в размер на 327 милиарда долара. Такива предложение осигуряват годишни лихвени проценти до 13%, а постъпленията са за попълване на оборотния капитал, съобщи по-рано Bloomberg. Компанията дори е насърчавала служителите си да купуват продуктите.

От години регулаторните органи затягат правилата за продкутите за управление на богатството и други части на китайската сенчеста банкова система. Този месец Китай започна кампания срещу незаконното набиране на средства, за да защити домакинстава. Ли Юндзъ, който през май оглави новата Национална администрация за финансово регулиране на Китай, обеща в реч през септември да се заеме с редица важни случаи, за да защити правата и интересите на потребителите.

В допълнение към продуктите за благосъстояние, издавани от разработчици, се появи напрежение в подобни предложения, продавани от доверителни дружества.

Небанковите кредитори, които предлагат инвестиционни пакети за институции и заможни лица, са продали продукти, свързани с компании за недвижими имоти, на стойност над 2 трилиона юана. През август Zhonrong International Trust Co. пропусна да извърши плащания, което предизвика протести и сигнализира, че рисковете, свързани с недвижимите имоти, се разпространяват във финансовата система на страната, която е на стойност 60 трилиона долара.

За богатите клиенти на Evergrande – както и за всички останали, на които фалиралия гигант в сектора за недвижими имоти дължи милиарди – пътят към въстановяването вероятно ще бъде дълъг. Въпреки това Джао е оптимист.

„Надявам се, че всичко това скоро ще приключи и ще мога да си получа парите обратно“, казва тя.