Evergrande е изправена пред ликвидация, а сривът в сектора достигна $55 млрд.

Акциите на китайските строителни предприемачи претърпяват най-големия спад в цената си от декември насам, а дълговите проблеми продължават да нарастват.

10:10 | 25 септември 2023
Обновен: 10:14 | 25 септември 2023
Автор: Джон Ченг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на китайските компании за недвижими имоти отчетоха най-големия спад в цената си от девет месеца насам, тъй като опасенията за евентуална ликвидация на China Evergrande Group се прибавиха към новите признаци за тревоги в сектора.

Индексът на Bloomberg Intelligence за акциите на строителните предприемачи спадна с 6.4% в понеделник, като от началото на годината оценката му е намаляла с 55 милиарда долара. Книжата на Evergrande, която в последния момент се отказа от срещи с ключови кредитори и заяви, че трябва да преразгледа плана си за преструктуриране, потънаха с цели 25%. Акциите на China Aoyuan Group Ltd. бяха най-големият фактор за спада на индекса, като загубиха рекордните 76% от цената си след възобновяването на търговията с акции.

Настроенията се влошиха драстично през последните дни, тъй като инвеститорите се готвят трудностите в сектора да се проточат с години, а политическата подкрепа не успява да разреши проблемите с ликвидността. Въпреки че строителните предприемачи възлагат надежди на предстоящия празничен период „Златната седмица“ за съживяване на продажбите на жилища, бързото охлаждане на скока на акциите на компаниите за недвижими имоти в края на август показва, че всяко облекчение може да е краткотрайно.


Акциите на строителните предприемачи в Китай претърпяха най-голям спад от декември насам

Инвеститорите се сблъскват с привидно безкраен поток от негативни новини. China Oceanwide Holdings Ltd. е изправена пред съдебна ликвидация, тъй като съдът на Бермудските острови издаде заповед за прекратяване на дейността на фирмата. Националният регулаторен орган заяви, че е започнал разследване на Ping An Real Estate Co. във връзка с неразкрито просрочено плащане по заем. Междувременно продължава да има опасения за потенциално неизпълнение на задълженията от страна на Country Garden Holdings Co.

“Тази промяна в плана за преструктуриране на дълга може допълнително да помрачи бъдещето на тази обременена с дългове компания“, казва Уилър Чен, старши анализатор във Forsyth Barr Asia Ltd., позовавайки се на Evergrande. „За останалите оцелели строителни предприемачи пазарът се фокусира повече върху възстановяването на продажбите на имоти и политическа подкрепа“, добави той.

Доларовите облигации за китайски недвижими имоти, повечето от които са в силно затрудено положение на нива под 15 цента, в понеделник останаха без съществена промяна.

Ping An Real Estate пострада най-много, като нейните 2,75% доларови облигации с падеж 2024 г. поевтиняха с 4,6 цента до 73,8 цента към 11:30 ч. в Хонконг, според данни на Bloomberg. Индексът на високодоходните облигации на Китай, съставен основно от строителните предприемачи в страната, се понижи с 0.25 цента през миналата седмица, което е първият спад за този месец.