Фалитът на австрийския гигант Signa за 8,6 млрд. се заплита все повече

Няколко отдела са отхвърлили плановете на координационния комитет

18:20 | 29 януари 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Несъстоятелността на изпадналата в затруднения имотна империя на Рене Бенко беше обгърната от още повече несигурност, след като синдикът на организацията, която е в основата на Signa, заяви, че представителите на други ключови звена на непрозрачния конгломерат са отхвърлили опитите за координация на преструктурирането.

Съобщението подчертава колко големи трудности изпитват администраторите в опитите си да овладеят сложната група за недвижими имоти, която се превърна в най-голямата несъстоятелност в историята на Австрия. Многобройни попечители отговарят за управлението на отделни части от групата в затруднено положение, тъй като австрийското законодателство не признава несъстоятелност на ниво концерн.

Инвеститорите се фокусират върху звената на Signa Prime и Signa Development, които притежават имоти на стойност милиарди евро, които Бенко е придобивал в продължение на две десетилетия. Signa Holding, която изпълняваше административна роля и групираше отделни инвестиции в луксозни стоки и онлайн търговия на дребно, остана без почти нищо, което да предложи на кредиторите, които са предявили искове за вземания на стойност 8,6 млрд. евро.

"Координацията с другите синдици на групата Signa под формата на междугрупов управителен комитет не беше възможна въпреки значителните усилия на синдика на холдинга поради различните интереси", заяви в изявление синдикът на Signa Holding Кристоф Щапф.

"Сега съвместно възложената експертиза ще изясни взаимните задължения за предоставяне на информация на Signa Development и Signa Prime."

Миналата седмица Signa Holding заяви, че се отказва от усилията си да остане в самоуправляемата форма на несъстоятелност, която предвижда 90-дневен срок за кредиторите да одобрят план за оздравяване. Изпълнението на тези задължения не беше възможно, тъй като Signa Prime и Development предявяват вземанията си на по-късна дата.

Signa Holding е наела Deloitte, за да помогне за разработването на средносрочен план за финансиране и да направи оценка на няколко бизнес сделки през 12-те месеца преди обявяването в несъстоятелност.