Частните пазари убиват инвестиционните тръстове за недвижими имоти

Общата пазарна капитализация на компаниите за недвижими имоти, които понастоящем са включени в индекса Stoxx 600, възлиза на 160 млрд. евро

19:30 | 22 януари 2024
Обновен: 19:40 | 22 януари 2024
Автор: Джак Сидерс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разтърсени от Брекзит, Covid-19 и най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти, публично търгуваните инвестиционни тръстове за недвижими имоти в Европа никога не са били толкова недолюбвани.

Сега, когато потенциалните нови участници предпочитат по-малък пазарен контрол и по-лесен достъп до финансиране от частните пазари, прогнозата за публично търгуваните фондове за недвижими имоти е мрачна, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Сю Мандън в изследователска бележка от понеделник.

"Падението на европейските наемодатели от 2016 г. насам може да е сигнал за залеза на индустрията, тъй като инвестиционните тръстове за недвижими имоти (REIT) са възпрепятствани от поевтиняването на акциите и не успяват да привлекат инвестиции, като представляват едва 1,37% от бенчмарка Stoxx 600, пише Munden.

REITs и ежедневно търгуваните фондове за недвижими имоти помагат на инвеститорите на дребно да получат достъп до пазарите на търговски недвижими имоти, без да блокират паричните си средства в дългосрочен план. Но несъответствието между неликвидния характер на недвижимите имоти и ежедневната търговия с публични компании или фондове създаде проблеми за сектора, при които цените на акциите изпреварват стойността на активите, тъй като настроенията се влошават или фондовете са затрупани от искания на инвеститорите да си върнат парите.

Наемодателите, особено тези в Обединеното кралство, което има един от най-големите пазари на REIT в Европа, се търгуват с големи отстъпки от отчетната стойност на активите си в продължение на няколко години, тъй като поредица от сътресения намалиха доверието. Общата пазарна капитализация на компаниите за недвижими имоти, които понастоящем са включени в индекса Stoxx 600, възлиза на 160 млрд. евро и представлява средно 24% отстъпка от стойността на активите им.

Слабата възвръщаемост и поредицата от сделки за придобиване на частни компании доведоха до намаляване на размера на сектора в сравнение с по-широкия фондов пазар, което означава, че сега е "малко вероятно да му се обърне внимание, тъй като той допринася толкова малко за цялостното представяне на портфейла", пише Мънден. За да се пребори с това, секторът трябва да постигне по-добър ръст на дивидентите и стойността на активите, като се стреми към обща възвръщаемост над 7-8%, добави тя.

Макар че перспективата за намаляване на лихвите помогна за поскъпването на акциите в сектора на недвижимите имоти през последните седмици, целевите цени на анализаторите остават средно само с 10% по-високи от текущите. Това означава, че повечето компании вероятно ще продължат да се търгуват под текущата стойност на активите си, като се има предвид размерът на отстъпките, с които те се търгуват.

Наемодателите реагираха на безразличието на инвеститорите с поредица от сливания, за да увеличат мащаба си и да намалят разходите си. Този месец LondonMetric Property Plc се съгласи да придобие LXI REIT Plc, а миналата седмица Custodian Property Income REIT Plc се съгласи да купи Abrdn Property Income Trust Ltd. Shaftesbury Capital Plc беше създадена миналата година чрез сливането на двама от най-големите наемодатели в лондонския Уест Енд.