Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Деян Василев: Предстои плавно охлаждане на жилищния пазар в България

Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", в "Бизнес старт" 04.03.2024 г.

10:49 | 4 март 2024
Обновен: 17:00 | 4 март 2024
Автор: Георги Месробович

Охлаждането на трудовия пазар в България е сериозен фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Някои фирми съкращават работна ръка в момента, други – наемат. Забавянето на трудовия пазар със сигурност ще ограничи бързия ръст на доходите, а това ще доведе до плавно охлаждане на жилищния пазар, до оттегляне на купувачи и до активизиране на част от продавачите, особено при увеличение на имотните данъци. Това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Данни на БНБ за кредитирането през януари показват, че отново няма повишение на лихвите по жилищни кредити, което се очаква от банкери и други пазарни участници. Напротив – средният лихвен процент за новите ипотеки се понижава леко до 2,57%. А обемът на изтеглените жилищни кредити продължава да расте с бързи темпове – през първия месец на 2024 г. са отпуснати кредити за общо 430,3 млн. лв. (без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране), което е ръст от 38% спрямо януари 2023 г.

Една от причините за тази тенденция е свръхликвидността в банковия сектор. Продължаващият ръст на спестяванията води до огромна конкуренция между банките при кредитирането и тази борба за пазарен дял поддържа ниската цена на кредита, заяви гостът. Промоциите за новите клиенти са запазени до края на март, като цената на привлечения ресурс е нараснала в края на януари месец. Постепенно през март и следващите месеци банките ще предлагат по-добри лихви по депозитите, което бавно ще води и по-високи лихви по кредитите.

Гостът обясни, че българинът вярва в инвестиционната стойност на имотите, което води до по-голяма инвестиция в имоти и по-голям процент на необитавани жилища в големите градове. Има опасение, че може хората да се отприщят и да започнат рязко да продават. Столична община има право да определя имотните данъци, което според гостът, ако се вдигне този данък, за второ и повече жилища, от една страна ще донесе повече приходи в общината, а от друга може да стимулира хората да отдават под наем или да продадат жилищата постепенно.

Ако се даде възможност за инвестиции на физическите лица в български държавни ценни книжа с по-висока доходност, това би стимулирало хората да се насочат към ДЦК, вместо да пазят пари в банките и да събират за имоти.

Все още съществуват лошите практики, с които се увеличават оценките на имотите, за да се отпуснат повече средства срещу тях.

„Все още има натиск да се увеличават оценките на имотите, но повечето банки в България са част от международни холдинги и имат много добра политика за следене на оценките на обезпечението. Една контрастатистика – БВП на България също расте както и депозитите, доходите на хората растат, така че нивото на кредитиране в България е около 10% от стойността на БВП и само Румъния има по-ниско съотношение ипотечни кредити разделено на БВП. Спрямо растежа на БВП кредитирането за миналата година е нараснало само с 1%. Има перспективи, които показват, че нещата не са чак толкова горещи в сектора.“

Гостът смята, че влизането на България в еврозоната не би се отразило значително на лихвите по жилищни кредити, като факторите за нормализирането са другаде и няма да видим сценария на Хърватия, в който след присъединяване в еврозоната лихвените проценти се увеличиха.

„Обсъждахме го и на Експо "Моите пари" и с банките говорим, методологията на банките за референтния лихвен процент (РЛП) да не е базиран на Euribor, а на нашите собствени в банковата система – цена на привлечения ресурс. Kогато минем в евро, пак ще се използва цената на привлечения ресурс, за който банките плащат в България. Преминаването в евро не означава, че Euribor ще се използва за формиране на лихвите. Няма да има някакъв скок на лихвите тогава.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.