Exxon, Chevron увеличават шистовия добив в САЩ в заплаха за ОПЕК

Темпът на производството на петрол в САЩ през миналата година изненада търговци и анализатори, оказвайки натиск върху цените и увеличавайки натиска върху ОПЕК+ да ограничи добива

15:05 | 3 февруари 2024
Обновен: 20:06 | 3 февруари 2024
Автор: Кевин Кроули
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. планират агресивно да увеличат производството от Пермския басейн тази година, което може да е ранен знак, че добивът на петрол в САЩ може отново да надмине очакванията, както стана през 2023 г.

Chevron си поставя за цел 10% ръст тази година, повече от два пъти по-висок темп от публично търгуваните независими петролни компании, поставяйки я на път да изпомпва 1 милион барела на ден от региона през 2025 г. Exxon вижда ръст на производството от близо 7%, но се очаква да удвои общата си продукция, след като завърши придобиването за 60 милиарда долара на Pioneer Natural Resources Co. до средата на годината.

„Ние сме в най-добрите части на Перм“, каза главният финансов директор на Chevron Пиер Бребер по време на интервю. „Нашият растеж е вероятно по-висок от средния за басейна, но е представителен за нашето ниво на активност и нивото на активност на нашите партньори.“

Темпът на производството на петрол в САЩ през миналата година изненада търговци и анализатори, оказвайки натиск върху цените и увеличавайки натиска върху алианса ОПЕК+ да ограничи добива. Плановете за развитие на Exxon и Chevron в Перм се следят отблизо, тъй като те вече са сред най-големите производители в басейна, което означава, че техните темпове на растеж идват над вече високите нива на производство, добавяйки към глобалните доставки.

Анализаторите бяха скептично настроени, че Chevron ще изпълни производствените си насоки за цялата година поради няколко лоши тримесечия, през които компанията се бореше с инфраструктурни проблеми и други оперативни проблеми. Но неуспешното четвърто тримесечие видя Chevron да произвежда 867 000 барела петрол на ден, с 12% повече от предходното тримесечие. Растежът на производството през 2024 г. ще бъде по подобен начин "натоварен" през втората половина на годината и може да спадне през първата половина, каза Бребер.

Exxon, който ще стане далеч най-големият производител в Перм, след като купи Pioneer Natural Resources Co., увеличи производството в басейна с 12% през 2023 г., надхвърляйки своите 600 000 барела на ден. С изключение на Pioneer, тексаският петролен гигант очаква да нарасне до 650 000 барела на ден тази година.

Главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс каза в петък, че компанията планира да третира масивната си операция в Перм като фабрика, като изгради солиден инвентар от пробити кладенци, но не пристъпва към фракинга им – практика, известна като пробити, но незавършени петролни и газови кладенци, или DUC.

„Номерът е да постигнете правилното ниво на запасите. Не искате куп капитал да стои там, който не печели възвръщаемост“, каза Уудс по време на конферентен разговор за приходите с анализатори.