Руският петрол губи конкурентно предимство в Индия с покачването на цените

Уолстрийт вече намалява прогнозите за цените на петрола за тази година

09:30 | 5 януари 2024
Обновен: 10:09 | 5 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индийският внос на суров петрол от Русия през ноември е бил най-скъпият за последната една година, показват правителствени данни, отразяващи намаляването на отстъпките за горивото.

Рафинериите в третия по големина потребител на петрол в света плащаха средно 85,90 долара за барел за доставки от най-големия си доставчик, което е ръст от 1,8% в сравнение с 84,46 долара през октомври.

Барелите от Ирак и Саудитска Арабия, вторият и третият по големина доставчици на Индия, бяха съответно $85,70 и $93,30 през ноември, тъй като референтните цени се понижиха.

По-малко атрактивните отстъпки, а не проблеми в плащанията, принудиха рафинериите да търсят алтернативни източници на суров петрол, каза в сряда министърът на петрола на Индия Хардип Синг Пури.

Докато вносът на Индия от Русия нарасна с 6,2% на месечна база до 1,68 милиона барела на ден през ноември, този от Ирак нарасна с 21,4%, преминавайки границата от 1 милион за първи път от февруари, според доставчика на данни Kpler.

Доставките от Русия за Индия са паднали до 1,48 милиона барела на ден през декември, според Kpler, тъй като шест танкера, превозващи петрола от сорта Sokol от Далечния изток на страната, не са могли да доставят поради затягане на санкциите.

Намаляване на прогнозите за цената на петрола

Пазарът на петрол започна годината с тревожно послание от Уолстрийт.

Morgan Stanley намали прогнозите за цените на суровия петрол Brent тази година с около 9% до около 77 долара за барел в сряда - което предполага много малък потенциал за повишаване спрямо настоящите нива. В Европа UBS Group AG също понижи перспективата си, няколко седмици след като Goldman Sachs Group Inc. направи същото.

Анализаторите очакват, че нарастващите доставки извън картела ОПЕК, водени от американски шистови сондажи, ще бъдат достатъчни, за да задоволят растежа на глобалното търсене на петрол, което се очаква да се забави значително тази година, тъй като възстановяването след пандемията губи сила. Фючърсите на Brent се търгуваха близо до $79 за барел в четвъртък и току-що достигнаха първия си годишен спад от 2020 г. насам.

„Гледайки напред, очакваме сравнително несигурен баланс през 2024 г.“, каза в доклад Мартин Ратс, глобален петролен стратег в Morgan Stanley. „Въпреки ниските инвестиции в производствен капацитет през последните години, ръстът на предлагането извън ОПЕК все пак ще остане силен.“

Сред петте големи банки на Уолстрийт само Bank of America Corp. сега очаква значителни печалби през тази година, прогнозирайки средно $90 за барел. Citigroup Inc. остава най-мечи настроена, прогнозирайки средно около $75 за барел. Средната стойност от петте годишни прогнози е около 81 долара.

Рискове при предлагането и слабо търсене в САЩ

Петролът поскъпна в петък, затвърждавайки седмичния ръст в цените, тъй като тлеещото напрежение в Близкия изток и Северна Африка засенчи признаците за отслабване на търсенето в САЩ.

Суровият петрол Brent се търгува близо до 78 долара за барел, след като падна с 0,8% в четвъртък, тъй като запасите от бензин в САЩ нараснаха най-много от три десетилетия. West Texas Intermediate беше под $73. Подразбиращото се търсене на бензин в Америка — променливо число — е спаднало до най-ниското си ниво от една година, показват данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

Напрежението в Близкия изток и Северна Африка се засили тази седмица, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се отправи към региона за четвърти път след нападението на "Хамас" срещу Израел в началото на октомври. "Ислямска държава" пое отговорност за експлозия в централен Иран, която уби почти 100 души. Техеран по-рано заяви, че експлозията е имала за цел да накаже позицията му срещу нахлуването на Израел в Газа.

Протестиращите в Либия прекъснаха доставките от находищата Шарара и Ел-Феел, което можеше да отнеме от пазара общо 300 000 барела на ден. Междувременно групировката на хутите в Йемен пое отговорност за поредното нападение срещу търговски кораб в Червено море.

„Все още има много напрежение в Близкия изток“ с хутите в Червено море, въздушен удар на САЩ в Багдад и взрив на "Ислямска държава" в Иран", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. Все пак „мечият доклад за EIA вчера видя, че пазарът на петрол възвърна някои печалби“.

Запасите от суров петрол в центъра на Кушинг, Оклахома, се повишиха за 11-та поредна седмица до най-високото си ниво от юли, показват данните на EIA, въпреки че нивата в цялата страна спаднаха.