Бившият шеф на Credit Suisse се опитва да отстрани управляващата партия в Кот д'Ивоар

Резултатите от гласуването, обявено късно в петък, показаха, че 61-годишният бивш банкер убедително побеждава единствения си опонент да оглави Демократическата партия на Кот д'Ивоар

15:06 | 23 декември 2023
Автор: Катарина Хойе
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Бившият шеф на Credit Suisse Тиджан Тиам има за цел да върне опозицията на власт на президентските избори, насрочени за 2025 г., след като спечели опит да оглави опозиционната партия в Кот д'Ивоар.

Резултатите от гласуването, обявено късно в петък, показаха, че 61-годишният бивш банкер убедително побеждава единствения си опонент да оглави Демократическата партия на Кот д'Ивоар, която управлява западноафриканската държава в продължение на десетилетия след независимостта през 1960 г., но е извън властта от 1999 г.

2025 г. ще бъде решаваща изборна година за нашата партия“, заяви Тиам, след като положи клетва като трети председател на партията. „Ще работим неуморно, за да направим нашата партия още по-присъстваща и по-ефективна сила на място, най-добрият ни актив за връщане на власт през 2025 г.

Победата го поставя в силна позиция да представлява PDCI в анкетите, въпреки че той все още ще бъде изправен пред вътрешни избори, за да стане кандидат на партията.

Ние сме в опозиция от 25 години“, каза по телефона от търговската столица Абиджан Куаме Яо, държавен служител, преди гласуването. „PDCI се нуждае от промяна. Тиам има качествата да съживи и укрепи партията."

Откакто PDCI е на власт, в Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, са избухнали две граждански войни. Но напоследък тя се превърна в успешен пример за африканската икономика, като след възстановяването на мира през 2011 г. средният ѝ годишен ръст на брутния вътрешен продукт достигна почти 6 %.

Въпреки това, въпреки че жизненият стандарт се е подобрил, почти 40% от 28-милионното население живее в бедност, според Световната банка.

Изправени сме пред ключови предизвикателства, които се нуждаят от лидерство“, заяви Тиам пред поддръжници в Ямусукро, когато стартира кампанията си на 9 декември. „Ще трябва да работим за един мирен и проспериращ Кот д'Ивоар.

Политика на Кот д'Ивоар

Тиам, който напусна Кот д'Ивоар след преврата през 1999 г., се изправи срещу ветерана на партията Жан-Марк Ясе, настоящ кмет на квартал Кокоди в Абиджан, крепост на ДПКИ. Тиам го побеждава категорично, събирайки почти 97% от подадените гласове. Участието в изборите е било 64%, сочат данните от преброяването.

Трима други кандидати отпаднаха от надпреварата преди гласуването. Един от тях, бизнесменът и бивш кмет на Кокоди Ноел Акоси Бенджо, подкрепя Тиам.

Ясе познаваше областта, тъй като беше останал в Кот д'Ивоар, докато Тиам правеше кариера в чужбина. Но Тиам е избрал правилния момент да се върне, казва Северин Куаме, професор по социология в университета „Аласан Уатара“.

Партията току-що беше загубила лидера си и нямаше непосредствен наследник“, казва Куаме по телефона от северния град Буаке. „В същото време имаше призив за обновяване и ново ръководство.“

Изборите през 2025 г. остават отворени, казва Куаме. „Победата на Тиам говори за промяна в политическия пейзаж. Вече не е достатъчно да проследиш партийния си произход до бащата-основател на страната. Трябва да покажете на избирателите какво можете да предложите и след това да ги накарате да гласуват.

Майката на Тиам е племенница на Феликс Уфуе-Буани, първия президент на страната след обявяването на независимостта.

От своя страна Тиам е подчертал лидерските си умения на постове в Aviva Plc, Prudential Plc и Credit Suisse, където става първият чернокож ръководител на европейска банка.

Ние сме екип и успехът ни ще зависи от нашето сътрудничество и общата ни решителност“, каза Тиам в събота. „Поемам ангажимент да работя в тясно сътрудничество с всеки един от вас. Нуждаем се от всички и ще се обърнем към всички.

Тиам напусна швейцарския кредитор след скандал за шпионаж през 2020 г.

Критиците обвиняват Тиам, че се е отчуждил от родния си Кот д'Ивоар. Той има едновременно френско и иворийско гражданство и ще трябва да се откаже от първото, ако се кандидатира за президент, нещо, което той заяви, че е готов да направи.

Освен това той е значително по-млад от другите политически лидери. През 2025 г. настоящият президент Аласан Уатара ще навърши 83 години, ако реши да се кандидатира за четвърти мандат.

Двамата мъже имат сходна траектория. Уатара преминава от кариера в международното банкиране в Международния валутен фонд към политиката, а Тиам се движи между частния сектор и държавната администрация.

В периода 1994-1999 г. заема постове в администрацията на президента Анри Конан Бедие, като ръководи Националното бюро за технически изследвания и развитие и става министър на планирането и развитието.