Фалитът на Credit Suisse не отказа хедж фондовете от европейски банкови облигации

Европейските банки са предпочитани, защото се смята, че са по-добре регулирани от американските

14:20 | 6 май 2023
Автор: Абхинав Рамнараян, Нийл Каланън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хедж фондовете се насочват към облигациите на европейските банки, залагайки, че дългогодишните кредитори в региона вече са в достатъчно добро състояние, за да устоят на продължаващите финансови сътресения в САЩ. 

Източник на болка за инвеститорите в продължение на повече от десетилетие, неотдавнашното относително спокойствие на европейските банки в сравнение с някои американски колеги беше отбелязано от паричните мениджъри, включително тези от Man Group Plc и Brook Asset Management, филиал на фирмата за хедж фондове на Криспин Одей. 

"Предпочитаме европейските банки, защото смятаме, че те са добре регулирани", каза Срирам Реди, управляващ директор по кредитите в Man GLG. "Не виждаме това като системен проблем в Европа, докато в САЩ картината е по-сложна." Man GLG е едно от инвестиционните подразделения на Man Group Plc, най-големият публично търгуван хедж фонд в света. 

Европейските банки като цяло са защитени от висококачествени капиталови буфери в резултат на по-строгите регулации след финансовата криза от 2008 г. От друга страна, в САЩ през 2018 г. двупартиен ход при администрацията на Тръмп отмени някои правила за стрес тестове за по-малките институции. 

Средният коефициент CET1 - ключов показател за способността на банките да устояват на кризи - е 15,3% в Европа в края на 2022 г., сочат данни на Европейската централна банка. Средната стойност сред големите регионални банки в САЩ е 9,6%, според стрес теста на Федералния резерв, проведен миналата година.

Credit Suisse
Финансовият сектор в Европа преживя разпродажба през март, когато Credit Suisse Group AG се срина. Индексът на европейския банков дълг носи средна премия от 190 базисни пункта за доходност спрямо бенчмарковите държавни облигации, като в началото на 2023 г. тя е била около 150 базисни пункта. Спредовете също остават по-високи, отколкото при по-широките европейски кредити.

European Bank
Банките все още се търгуват с по-висок спред от другите корпоративни активи

Въпреки това Реди вижда в това възможност за покупка. Мнозина са съгласни с това - най-големият инвеститор в облигации в Европа, Amundi Asset Management, заяви по-рано този месец, че се възползва от разпродажбите, за да набере нови евтини банкови облигации. 

Както Man GLG, така и Brook определиха спасяването на Credit Suisse като "необичайно" и наистина има малко признаци на влияние след поглъщането ѝ с държавна помощ от UBS Group AG. Все пак едно от наследствата е решението на швейцарските власти да изтрият 17 млрд. долара в облигации AT1 на Credit Suisse - рискова категория дълг, която често се третира по подобен начин на собствения капитал. 

Отписване
Отписването на облигациите AT1, известни още като условно конвертируеми или CoCos, засегна тези облигации в цяла Европа. В резултат на това показателят на Bloomberg за общата възвръщаемост на европейския дълг CoCo спадна с 9,5% за годината, което контрастира с 2,7% ръст на по-широкия индекс на банковите облигации. Въпреки това купувачите се завръщат, като индексът на CoCo отскочи с повече от 7% след 9,8% спад непосредствено след решението на Credit Suisse.

European Bank
Загубите по европейските облигации AT1 се стабилизираха

Луис Гаргур, главен инвестиционен директор в Lng Capital Plc, заяви, че в AT1 облигациите има "огромна стойност" и не очаква други европейски правителства да последват примера на Швейцария. Той особено харесва AT1 облигациите на Deutsche Bank AG, като отбелязва: " Deutsche Bank е системно твърде важна, за да фалира, има имплицитна държавна подкрепа и нейните CoCos по принцип предлагат много добра стойност".

Банкова експозиция
Brook също е закупил AT1s, съобщиха на клиентите си портфолио мениджърите на компанията Джеймс Ханбъри и Джейми Гримстън в писмо, предоставено на Bloomberg, като добавиха, че са увеличили общата банкова експозиция. 

Ханбъри и Гримстън противопоставиха подобряващите се перспективи за растеж в Европа на картината в САЩ, където се очаква продължаващият финансов стрес да окаже натиск върху кредитните условия и икономиката.  

"Тази различна макросреда не съответства на разликите в оценките на двата относителни пазара и би могла да улесни обръщането на относително отрицателните потоци, които европейските фондове имаха спрямо САЩ през последните няколко години", пишат те.