Бенедети от Carlyle не се притеснява за банките в Европа

Марко Де Бенедети, съпредседател, партньор и управляващ директор на на Carlyle Europe Partners

17:30 | 4 май 2023
Обновен: 18:00 | 4 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Как гледате на икономическите трудности в Европа и на възможностите за инвестиции там? Ще мине ли време преди да видим реално стабилност на пазара?

Европа като цяло се справя по-добре отколкото много хора очакваха. Това беше положителна изненада. Данните са много окуражаващи. Настроението е по-позитивно. Виждаме много интересни възможности с успокояването на пазара. Някои от най-суровите последствия от последната криза на няколко стотин километра от границата ни позатихнаха, така че предстоят много интересни времена.

Какво означава това за способността ви да влагате пари, които да работят за вас, особено когато процентите на финансиране започват да се покачват?

Ще има още балансиране на пазара. Частният кредит заема по-голям дял и компенсира малко последствията при банките. Ако погледнете тенденцията през последните шест месеца, мисля че настроението се подобри значително. Общата банкова ситуация в Европа не е толкова притеснителна, както е в Северна Америка, а също и виждаме, че апетитите на банките за поемане на нови сделки се повишават значително.

В Европа в частност имате една голяма банка Credit Suisse, извадена от пазарите. Колко трудно се намира финансиране и какво означава това за здравето на пазара на кредитиране тук, в Европа спрямо Съединените щати?

Продължаваме да виждаме възможност за извършване на сделки. Имаме няколко регионални банки. Не забравяйте, че Европа е пазар, обединение от различни пазари, така че е разнообразен.

Също и базата за финансиране. Има по-малко големи доминиращи пазара банки. Има по-разнообразен източник на капитала. Има частен кредит, което е важно за нас днес. Играе важна роля. Не виждам финансирането като най-голямата тревога днес относно възможността да се правят сделки.