САЩ разследва Goldman в сделката със SVB

Ришаад Саламат, Bloomberg News, Хонконг.

12:00 | 5 май 2023
Обновен: 14:26 | 5 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

САЩ анализира ролята на Goldman Sachs в опита за набиране на средства от SVB през март. SVB продаде портфейл за 24 млрд на Goldman на загуба, докато търсеше помощта на банката да набере над 2 млрд долара, за да покрие недостига. Goldman не успя да излезе от сделката, преди банковата паника да доведе до колапса на SVB. Goldman се отзова на исканата от правителството информация, но отказа коментар за Bloomberg.

Най-малко 120 иска бяха подадени срещу решението на швейцарския регулатор да изтрие около 18 млрд долара от най-рисковия дълг на Credit Suissе. Около 1300 индивидуални собственици на облигации твърдят, че това е било несправедливо и непропорционално. Регулаторът Finma каза, че е било част от плана и най-малкото зло за спасяването на Credit Suisse.

Шефът на разузнаването на Тайван предупреди китайците, че решението на президента Си Дзинпин да се заобиколи с хора, които изцяло го подкрепят повишава риска от погрешни решения. Цай-Минг-йен каза наскоро в парламента, че островът все повече обменя информация със западната шпионска мрежа, т.нар. Пет очи. Тайван удължава военната служба и финализира сделки за нови оръжия.

Това е сцена от улиците на Неапол снощи. Хиляди празнуваха след като техният отбор, Наполи стана шампион по футбол на Италия отново след 33г. Суперзвездата на Аржентина, покойният Диего Марадона помогна на Наполи през 1997 и 1990г. Третата титла бе спечелена след равенство 1:1 срещу госта Удинезе пред 30 хиляди ултраси на стадиона и още 50 хиляди, които гледаха на големи екрани в Неапол.