Credit Suisse беше осъдена да плати 926 млн. долара на бившия премиер на Грузия

Решението на съд в Сингапур идва малко преди UBS да завърши придобиването на швейцарския си конкурент

20:02 | 26 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Credit Suisse беше осъдена от съд в Сингапур да плати 926 милиона долара на бившия грузински премиер Бидзина Иванишвили, последен удар за банката, преди очакваното ѝ придобивано от UBS да бъде завършено следващата седмица.

Иванишвили, който е най-богатият човек в Грузия, вече спечели дело срещу швейцарската банка на Бермудските острови миналата година, където получи 607,5 милиона долара.

Спорът на милиардера с Credit Suisse датира от 2011 г., когато той беше клиент и жертва на частен банкер, който е използвал средства от най-чувствителните сметки на швейцарския кредитор.

В продължение на повече от десетилетие частният банкер на Credit Suisse Патрис Лескодрон измами някои от клиентите на банката - включително сметки, държани от Иванишвили и руския олигарх Виталий Малкин - финансирайки охолен начин на живот с луксозни къщи, спортни коли и часовници Rolex.

Изобличителен доклад за аферата от швейцарския регулатор Finma, който неволно беше оповестен публично преди две години, установи повтарящи се предупредителни сигнали, доказателства за стотици подозрителни транзакции и четири официални дисциплинарни производства, които не са били предприети от Credit Suisse.

Банката отдавна твърди, че Лескодрон, който беше осъден за престъпление през 2018 г. и се самоуби през 2020 г. след предсрочно освобождаване, е бил изключително успешен измамен оператор, който е работил неуморно, за да скрие незаконната си дейност от началници и колеги. Швейцарското наказателно дело срещу Лескадрон установи, че банката е била онеправдана страна.

Съдия от Сингапурския международен търговски съд в петък нареди на местното дъщерно дружество на Credit Suisse да плати 926 милиона долара, което е минус 79 милиона долара, които вече е платило. Съдията каза, че сумата по делото на Бермудите трябва да бъде преизчислена, за да няма двойно възстановяване.

Бидзина Иванишвили. Снимка: Bloomberg

В изявление Credit Suisse заяви, че "енергично ще продължи обжалването", добавяйки, че "публикуваното днес решение е грешно и поставя много важни правни проблеми". Банката също така обжалва решението на Бермудските острови.

След като взе предвид парите, които вече са били върнати на Иванишвили, и наградата по делото на Бермудите, Credit Suisse очаква да трябва да плати 500 милиона долара след решението в Сингапур, ако обжалването е неуспешно, според източници на Financial Times.

Провизията, която банката е заделила за покриване на случая със Сингапур, е под тази сума, добавя изданието.

Credit Suisse беше представлявана в случая от Чарли Фалконър, бивш лорд-канцлер на Обединеното кралство, който беше близък довереник на бившия премиер Тони Блеър. Cavinder Bull SC от Drew & Napier действа като водещ адвокат на Иванишвили.

Говорител на Иванишвили каза: „Очакваме Credit Suisse напълно да се съобрази с присъдата и най-накрая да поеме отговорност за своите провали.“

Дългогодишният спор с Иванишвили е една от няколкото съдебни битки, които Credit Suisse води през последните години. UBS задели 4 милиарда долара за покриване на регулаторни и съдебни въпроси на Credit Suisse.

Поглъщането на швейцарския му конкурент от UBS може да бъде завършено още следващата седмица, след като получи одобрение от антитръстовите регулатори на ЕС за сделката в четвъртък.

Говорейки пред швейцарския вестник Tages-Anzeiger в петък, швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер, която изигра ключова роля в брака между двете най-големи банки в страната, изглежда нарече директорите и ръководителите на Credit Suisse „подпалвачи“.

На въпрос дали политиците носят известна отговорност за краха на Credit Suisse, тя каза: „Трябва да внимавате да не объркате пожарникарите и подпалвачите. Бордът на директорите и изпълнителният съвет са отговорни за Credit Suisse, а не правителството."