Няколко лоши ябълки: наследството от правни главоболия на Credit Suisse за UBS

Дългият списък от дела обхваща прането на пари на български трафикант на кокаин до подкупи, свързан с риболовния флота на Мозамбик

20:02 | 3 май 2023
Автор: Хюго Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато UBS Group AG интегрира Credit Suisse Group AG през следващите месеци, швейцарската банка планира да насочи персонала на склонния към скандали бивш съперник през това, което председателят Колм Келехър нарече „културен филтър“, за да отсее потенциални лоши ябълки.

Неудобната истина за UBS е, че проверката няма да направи нищо за юридическите главоболия, които вече си проправят път през съдилищата от Швейцария до Сингапур. Разчистването им ще бъде отговорност на главния правен съветник на UBS Барбара Леви, след като сделката приключи – което се очаква по-късно през май.

Дългият списък от неразрешени случаи обхваща срамна наказателна присъда за улесняване на прането на пари на български трафикант на кокаин до споразумение за половин милиард долара в скандал за подкупи, свързан с флота за риболов на риба тон в Мозамбик.

Като цяло гражданските искове могат да достигнат милиарди, а след това има и криминални рискове. Самата сделка повдигна и нови проблеми, тъй като собствениците на облигации за най-малко 6 милиарда долара се борят срещу заличаването им.

Въпреки че цената, която UBS плаща, е достатъчно ниска, за да позволи на банката да поеме неочаквана експозиция, правните проблеми са сред ключовите неизвестни, докато двете най-големи банки в Швейцария се сливат. Говорителите на двете компании отказаха да коментират състоянието на ключовите случаи или как те ще се развият, след като сделката приключи.

Литанията от проблеми на Credit Suisse идва, докато UBS разрешава собствени спорове, включително очаквано споразумение с властите на САЩ относно ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, които датират от финансовата криза от 2008 г. Във Франция UBS подаде жалба във висшия съд след присъда за 1,8 милиарда евро (2 милиарда долара) по данъчно дело през 2021 г.

Ето как стоят нещата в ключовите случаи:

От присъда за кокаин до пране на пари

Credit Suisse обеща да обжалва първата наказателна присъда на голям швейцарски кредитор в историята на страната. Докато борбата за отмяна на присъда, постановена миналия юни, можеше да има смисъл за защита на репутацията ѝ, изчислението ще се промени след поглъщането.

Като се има предвид, че обжалването отново ще извади неудобни подробности за практиките на Credit Suisse за спазване на изискванията, UBS може да не поиска да го прави.

Отърването от другото висящо наказателно дело ще бъде по-трудно. Прокурор от Женева идентифицира миналия юни повече от 60 милиона долара, за които смята, че са били изпрани чрез Credit Suisse.

Миналата година Ив Бертоса заяви, че Credit Suisse не е успяла да предотврати осем транзакции, извършени от бившия мениджър на богатство Патрис Лескодрон между 2008 г. и 2014 г. Главният прокурор за финансови престъпления в Женева заяви, че сделките представляват утежнено пране на пари от кредитора.

Credit Suisse последователно твърди, че Лескодрон, който беше осъден за дългогодишна схема за измама, е бил вълк единак, който е скрил измамата си. Говорител на прокурора в Женева потвърди, че разследването на Бертоса все още е в ход.

Съгласно швейцарското наказателно право има възможност UBS да носи отговорност дори ако нарушението е станало преди участието ѝ, според Катя Вилард, професор по наказателно право в Женевския университет.

„Съвсем ясно е, че вече не можете да преследвате човек, след като умре, но корпоративната наказателна отговорност е различна“, каза тя. Ако Credit Suisse престане да съществува като юридическо лице, „според мен UBS може да се превърне в новата цел“.

Вместо това прокурорът на Женева би могъл да избере да повдигне обвинение срещу отделни банкери, а не срещу Credit Suisse, според Керн Александър, професор по право и финанси в университета в Цюрих.

Ако властите преследват заемодателя, швейцарското корпоративно право не позволява на придобиващата компания да ограничи наказателната отговорност, която може да възникне от предишни действия на целевата компания, каза той. Въпреки това UBS може да се е опитала да си осигури имунитет срещу някое от наследените наказателни дела на Credit Suisse като част от сделката, добави той. Компанията отказа коментар.

Грузинско възмездие

Като част от последиците от Лескодрон, бившият грузински премиер Бидзина Иванишили оспорва дела в Бермудските острови и Сингапур за възстановяване на загуби, произтичащи от това, че мениджърът на богатство е използвал средства от сметката на милиардера в опит да покрие загуби от други клиенти.

Бермудското подразделение на Credit Suisse, което управлява значителна част от състоянието на Иванишвили, „затвори очи“ за престъпното поведение на Лескодрон, постанови съдия в островната държава в началото на 2022 г. Credit Suisse обжалва присъдата, която определя обезщетението на повече от 600 милиона долара.

Има свързан случай в Сингапур, където Иванишвили съди тръст на Credit Suisse, който управлява отделна част от състоянието му. Адвокатите на грузинеца заявиха, че търсят общо около 800 милиона долара. Делото приключи в Сингапур през февруари, но до присъда остават месеци.

Главният адвокат на CS Trust Singapore изненада наблюдателите по време на процеса, като призна, че не е изпълнил фидуциарните си задължения и е трябвало да маркира неразрешени трансфери. Въпреки че това може да е бил опит да се ограничат задълженията на тръста, това може да има отношение към това дали съдията ще се произнесе в полза на магната.

Независимо от сделката, „очакваме да бъдат изпълнени всички правни задължения на Credit Suisse в текущия съдебен процес за възстановяване на загуби в резултат на лошо управление и измами, извършени от служители на Credit Suisse“, каза говорител на Иванишвили.

Крайната експозиция на UBS може да бъде ограничена. Двете съдилища вероятно ще коригират щетите в зависимост от резултата на делата. Освен това средствата, покриващи решението на Бермудските острови, са напълно обезпечени. От Credit Suisse отказаха да коментират дали са заделени пари за потенциални загуби от процеса в Сингапур.

Подкупи за риба тон

Започвайки в Лондон през септември, правният екип на UBS може да се изправи пред 13-седмичен граждански процес за ролята на Credit Suisse в скандала с "облигации за риба тон" от 2 милиарда долара. За да разреши наказателно разследване на Министерството на правосъдието на САЩ във връзка със скандал за набиране на средства, при който стотици милиони долара бяха ограбени от Мозамбик, през 2021 г. банката се съгласи да плати почти 475 милиона долара.

Заемите бяха за три морски проекта, включително флот за риболов на риба тон и операция за наблюдение за защита на бреговата линия на Мозамбик от пирати. Трима бивши банкери на Credit Suisse бяха осъдени в САЩ за приемане на подкупи.

Властите в Мозамбик обвиняват Credit Suisse, че е игнорирала множество сигнали, когато е уреждала заемите за подкрепяни от държавата компании. Швейцарският кредитор отрича тези твърдения. В този случай също има възможност UBS да избере да се споразумее, за да избегне неудобството от продължителен процес в Лондон.

Въвличане на САЩ

В края на март - само няколко дни след принудителната продажба на UBS - финансовата комисия на Сената на САЩ заяви, че е разкрила "големи нарушения" на сделката на Credit Suisse за 2,6 милиарда долара за подпомагане на американците да мамят с данъци. Рон Уайдън, демократът от Орегон, който председателства комисията, каза, че нейното разследване показва, че банката не е изпълнила сделката от 2014 г. и че предстоящото придобиване „не изтрива вината“.

Credit Suisse заяви, че не толерира укриването на данъци и „активно си сътрудничи“ с Министерството на правосъдието. Не е ясно какви санкции могат да произтекат от обвиненията.

Швейцарският кредитор също претърпя правен неуспех през март. Съд в Ню Джърси отхвърли предложението му да отмени статута на групов иск в съдебно дело за 1,8 милиарда долара от инвеститори в неговите VelocityShares Daily Inverse VIX краткосрочни борсово търгувани облигации. Потенциалната цена на загубата на процеса прави споразумение вероятно и в диапазона от 500 милиона долара, според Елиът Щайн, старши анализатор на Bloomberg Intelligence по съдебни спорове.

В другп дело в САЩ Credit Suisse е изправена пред частни граждански дела, които засягат около 2 милиарда долара искове, свързани с ролята ѝ в продажбата на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, които допринесоха за финансовата криза от 2008 г. Последните съдебни решения сочат потенциално споразумение в диапазона от 400 до 800 милиона долара, според Щайн.

Крахът на Greensill

Credit Suisse каза преди година, че инвеститорите трябва да се подготвят за петгодишна битка със застрахователите и някои кредитополучатели за имплозията на група от фондове на стойност 10 милиарда долара, свързани с опозорения финансист Лекс Грийнсил. Това оставя почти четири години, с които UBS трябва да се бори.

В допълнение към усилията на бивши партньори да си върнат повече от парите си, Службата за сериозни измами на Обединеното кралство разследва твърдения за пране на пари от GFG Alliance на Санджийв Гупта, на която Greensill беше основен кредитор.

Швейцарският банков регулатор Finma започна изпълнително производство срещу четирима бивши служители на Credit Suisse, след като заключи през февруари, че кредиторът „сериозно е нарушил“ задълженията си за управление на риска в аферата за финансиране на веригата за доставки на Greensill Capital.

Фиаското на Archegos

Докато Credit Suisse се споразумя с част от американските пенсионни фондове за загуби, свързани с имплозията на Archegos Capital Management през 2021 г., поне още един съди борда на банката за предполагаемо „безразсъдно поведение“, което е допринесло за отписване на 4,7 милиарда долара.

За разлика от други банки, работещи със семейния офис, който управляваше богатството на милиардера Бил Хуанг, Credit Suisse бавно разтоварваше позициите си и беше хваната с големи загуби.

Разследване на руски санкции

UBS и Credit Suisse са свързани по поне един проблем. На 23 март - само четири дни след обявяването на сливането - стана ясно, че и двете са били сред призованите от Министерството на правосъдието на САЩ в разследване дали финансови специалисти са помогнали на руски олигарси да избегнат санкциите.

Американските разследвания са насочени към идентифициране на персонал, който е работил със санкционирани клиенти и как тези клиенти са били проверявани през последните няколко години. Преди да бъдат наложени нови санкции след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, Credit Suisse беше магнит за богатите руснаци. В своя пик банката управляваше повече от 60 милиарда долара за клиенти от страната и все още управляваше около 33 милиарда долара до май 2022 г.

Заличени облигации

В допълнение към наследените правни проблеми, сливането повдигна нови. Някои недоволни собственици на облигации на Credit Suisse за 17 милиарда долара, които бяха заличени в набързо договорената сделка, се готвят за битка. Федералният административен съд на Швейцария потвърди, че е получил четири дела, представляващи най-малко 6 милиарда долара от заличените бондове AT1, докато стотици са съдили швейцарския банков регулатор Finma.

Това може да е просто неудобство за UBS, тъй като рискът беше ясно посочен в офертата. Също така, всеки съдебен процес трябва да бъде заведен съгласно швейцарското законодателство, прекъсвайки потенциала на фирмите от Ню Йорк да съдят във финансовата столица на САЩ.

„Тези съдебни дела вероятно са изправени пред ниски шансове“, каза Щайн от Bloomberg Intelligence. „Моят прочит на документацията за облигациите е, че би било много трудно за притежателите на облигации да успеят по същество.“