Credit Suisse e нямало да издържи и един ден повече

Съдбата на Credit Suisse беше подпечатана от регулаторите дни преди сделката с UBS

08:23 | 27 март 2023
Обновен: 08:36 | 27 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Швейцария беше принудено да се намеси, за да спаси Credit Suisse Group AG, тъй като закъсалата банка нямаше да оцелее още един ден на търговия на фона на криза на доверието на инвеститорите, каза министърът на финансите Карин Келер-Сътър.

„CS нямаше да оцелее в понеделник“, каза Келер-Сътър в интервю за цюрихския вестник NZZ. „Без решение платежните транзакции с CS в Швейцария щяха да бъдат значително нарушени, вероятно дори да се сринат.“

Въздействието на необуздания фалит може да е било два пъти икономическо производство на Швейцария, каза министърът, позовавайки се на експертни оценки. По-общо казано, „трябваше да очакваме глобална финансова криза“, тъй като „сривът на CS щеше да изпрати други банки в бездната“.

Проведенето от правителството закупуване на Credit Suisse от UBS Group AG миналия уикенд беше широко критикувано за грубо нарушаване на правата на инвеститорите, както и за натоварването на швейцарските данъкоплатци с огромно бреме в случай на нова криза. Но Келер-Сътър каза, че алтернативите са били по-лоши.

„Всички други опции бяха по-рискови за държавата“, каза тя пред NZZ. Временната национализация на Credit Suisse е щяла да продължи много по-дълго, отколкото искаше правителството, тъй като „опитът също така показва, че може да отнеме години или дори десетилетия, преди държавата да може да се оттегли от собствеността на дадена банка“.

Изключено е също така организирано закриване, тъй като не само щетите биха били „значителни“, но „Швейцария щеше да бъде първата страна, която закри глобално системно важна банка. Очевидно не беше моментът за експерименти.”

„Непряка“ поддръжка

Келър-Сътър, свободен демократ, отрече спасяването да се равнява на спасяване, като каза, че „няма пари, които текат от федералното правителство към банката“. Но тя призна, че гаранциите за депозити са сравними със застрахователна полица, което ги прави „непряка държавна подкрепа“.

Финансовият министър също отхвърли идеята, че САЩ са оказвали натиск върху Швейцария да спаси Credit Suisse.

„Не беше така, сякаш министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ми каза по телефона: Трябва да се уверите, че UBS купува CS“, каза Келър-Сътър.

„Въпреки това беше ясно на всички – включително и на нас – че преструктуриране или ликвидация на CS ще предизвика големи международни катаклизми на финансовите пазари.“

Попитана за въздействието на пандемията и сега тази криза върху финансите на Швейцария, Келер-Сутер каза, че приоритетът е да се подобри дефицитът на страната. В този смисъл „няма признаци на подобрение до края на десетилетието“, каза тя.

Зад кулисите съдбата на Credit Suisse беше решена още в четвъртък, когато банката обяви, че получава спасителен пояс до $54 милиарда от централната банка и изкупува обратно $3 милиарда дълг. Както се оказва, планът е бил предназначен да спечели време за финансовия регулатор Finma и Швейцарската национална банка да осигурят продажба - не за Credit Suisse да се спаси.

В крайна сметка банката нямаше друг избор, освен да приеме брак по сметка с най-близкия си съсед за частица от това, което 166-годишната институция струваше в разцвета си. Изпълнителния директор Улрих Кьорнер и останалата част от мениджърския екип на Credit Suisse бяха маргинализирани, докато спешните преговори през уикенда, водени от президента на Швейцарската национална банка Томас Джордан, за продажба на групата на UBS набраха скорост.

Когато условията на първоначалната оферта на UBS, която оцени съперника си само на 1 милиард франка, пристигнаха в неделя сутринта, мениджърите на Credit Suisse бяха възмутени. Цената се смяташе за смехотворна за банка, която имаше пазарна капитализация от 8 милиарда долара при затварянето в петък. Мениджърите са се опасявали, че акционерите ще бъдат доведени до фалит.

Саудитската национална банка - най-големият акционер на швейцарската банка - призова Credit Suisse да отхвърли офертата. От Credit Suisse се обадиха на различни институции, включително Deutsche Bank AG, в последен опит да се намери алтернатива. Но сложността и времевата рамка означаваха, че няма желаещи. Пълната продажба на UBS беше единственият вариант. Това предизвика последен кръг от преговори, които вдигнаха цената до 0,76 франка за акция. Това е с 99% по-ниско от пиковата цена на акциите на Credit Suisse.

Това беше така нареченото „швейцарско“ решение на швейцарски проблем. Но по-широката финансова система затаи дъх през уикенда. Неуспешното постигане на сделка рискуваше да разшири кризата, да изпрати пазарите в срив и да увеличи вероятността от заразяване.

„Ако ние като страна, в която финансите съставляват толкова голяма част от БВП, не сме в състояние да изпратим сигнал като „можем да спрем това“, тогава можем просто да затворим“, каза един швейцарски служител. "Никой в света вече няма да ни повярва."

Този разказ за последната седмица от живота на една от най-големите банки в света се основава на разговори с повече от три дузини банкери, съветници, акционери и клиенти на Credit Suisse.

Вредно съобщение

Само шест дни преди сделката с UBS да бъде разкрита, Кьорнер се опита да увери инвеститорите, че Credit Suisse е на стабилна основа, след като цената на акциите ѝ се срина, като пазарите я смятаха за уязвима от нарастващите лихвени проценти след колапса на Silicon Valley Bank в САЩ. Самата Credit Suisse добави към безпокойството във вторник, когато годишният ѝ отчет, вече забавен поради въпросите на американските регулатори относно нейното счетоводство, отбеляза съществена слабост в контрола на финансовата отчетност и каза, че изходящите потоци на клиенти са продължили през март.

Но преди Кьорнер да успее да прецени дали думите му са подействали, акциите навлязоха в най-голямото си еднодневно гмуркане след финансовата криза, предизвикано от забележката на председателя на Саудитската национална банка Амар Ал Худайри в сряда, че неговата институция няма „абсолютно“ никакво намерение да добавя към дела си в банката, което някои изтълкуваха като липса на доверие в обрата за групата.

Въпреки че Саудитската национална банка по-късно отхвърли коментарите, като каза, че просто иска да остане под регулаторния праг от 10%, щетата беше нанесена.

В рамките на два часа след коментарите на Ал Худайри, излъчени по Bloomberg, най-ликвидните облигации на банката паднаха с 9 до 10 цента за евро. До края на деня много от ценните книжа паднаха с цели 30 цента, почти безпрецедентен спад в света на дълга с инвестиционен клас, който породи опасения относно способността на Credit Suisse да взема заеми и да избягва неизпълнение.

За някои коментарът на Ал Худайри изглеждаше като акт на самосаботаж. В набързо събран виртуален кризисен център в централата на Credit Suisse на Paradeplatz в Цюрих, ръководителите можеха само да наблюдават как цената на акциите пада с цели 31% на един етап. Кьорнер по-рано беше казал, че той и неговият екип не могат да контролират цената на акциите - но падането на облигациите до стресови нива бе по-притеснителен знак за клиенти, инвеститори и контрагенти.

Малко след 13ч. местно време, главният финансов директор на Credit Suisse Диксит Джоши реши, че е време да се сложи край на лудостта, според хора, запознати с дискусиите.

Предоставена спасителна линия

Ръководителите на Credit Suisse в крайна сметка решиха да изкупят обратно облигации, както направиха миналата есен, когато 100 милиарда долара клиентски пари излязоха през вратата. Но те биха го направили само във връзка с писмо за подкрепа от техните регулатори и централна банка.

Те изглежда сбъднаха желанието си и повече. SNB - базирана само на няколкостотин метра - и Finma публично казаха, че Credit Suisse е здрава и има право да използва централната банка за необходимите пари. Но регулаторите почувстваха, че е време да организират решение от частния сектор, тъй като се надигнаха опасения от изтичане на депозити и по-широк финансов хаос. Те поискаха от UBS да излезе с оферта за покупка. Както се оказа, това беше по-малко искане, отколкото настояване. Единствената друга възможност беше национализацията.

В 1:45 сутринта в четвъртък Credit Suisse обяви, че ще заеме до 54 милиарда долара и ще изкупи обратно дълг. Акциите скочиха с цели 40%, най-много в историята. Ал Худайри каза пред CNBC, че „всичко е наред“.

Спасителният пояс на централната банка помогна да се постави праг на цените на облигациите и да се спрат лудите разпродажби. Изпълнителните директори казаха на акционерите и регулаторите: Това е само доверие. Имаме пари в брой. Имаме капитал. Това, от което се нуждаем, е малко спокойствие.

Но вътрешно мнозина казваха, че банката не може да остане независима. Богати клиенти в Азия, Европа, Швейцария и Близкия изток вече се обаждаха на банкерите си да изтеглят пари или да преместят активи. Няколко милиарда долари клиентски пари напуснаха само за един ден. Институциите също преоцениха и препозиционираха всяка експозиция към банката.

Дългови проблеми

Въпреки че голяма част от света наблюдаваше акциите, истинските проблеми за Credit Suisse се разиграха на пазара на дълга.

Краткосрочните суапове за кредитно неизпълнение на компанията - деривативни инструменти, използвани за хеджиране срещу риска от неизпълнение на облигации - показаха дълбочината на безпокойството зад спада в цената на акциите. В сряда 1-годишният CDS на кредитора се покачи до нива, невиждани в големите системни банки от кризата през 2008 г.

Банките с експозиция към Credit Suisse отчаяно се бореха да хеджират риска си. Паниката се подхранваше сама, каза един търговец. 1-годишният CDS на банката премина от спред от 799 базисни пункта, което само по себе си е тревожно, в началото на сряда до 3701 базисни пункта, според ценовия източник CMAQ. Котировките от бюрата за търговия на "Уолстрийт" бяха още по-диви. Това сигнализира за пълна паника сред инвеститорите относно бъдещето на банката.

Един инвеститор каза, че това не е рационален пазар. Цените на CDS бяха толкова високи, че дори нямаше смисъл да се хеджира рискът от неизпълнение.

Друг каза, че това напомня случилото се с някои банки по време на европейската дългова криза от 2010 г. и 2011 г. Тези епизоди бяха провокирани от фундаментални проблеми. В случая с Credit Suisse това беше въпрос на доверие - че дори и с имплицитна подкрепа от SNB, притесненията около банката можеха да се окажат фатални.

„В този случай една банка може да фалира, въпреки че няма голяма загуба в баланса – това е вид самоизпълняващо се пророчество“, каза Йохен Фелзенхаймер, портфолио мениджър в XAIA Investment Gmbh, който управлява активи на стойност 1,4 милиарда евро. „Ако всички вярват, че ще се провали, значи се проваля.“

Разрешаване на кризи

Освен публичните демонстрации на подкрепа, швейцарското финансово министерство, централната банка и Finma прекараха от сряда до четвъртък в обсъждане на начини за разрешаване на кризата веднъж завинаги. Джордан, президентът на SNB, беше забелязан да напуска министерството на финансите в Берн около 14 часа в сряда. Сред разглежданите варианти бяха отделяне на швейцарския отдел на банката и обвързване с по-големия конкурент UBS.

Някои служители, шокирани от бързината на ескалиращата криза, говореха за отчаяние в банката. Дейностите в ключови бизнеси спряха, тъй като инвестиционните банкери и мениджърите на богатства - въпреки че някои бяха призовани да говорят с клиенти - не бяха склонни, защото нямаха отговори на неизбежния порой от въпроси. Бюрата за търговия получаваха запитвания от фондове и банки, които искаха да намалят рисковете от контрагента.

Тези банкери, които все още отговаряха на обажданията, казаха, че обемът на запитванията от клиенти и контрагенти нарушава ежедневния бизнес. Един се притесняваше, че поредицата от транзакции, които са задържани, може да не бъде възобновена.

Като индикация за съмненията, които все още витаеха, 1-годишният CDS на банката остана на силно повишени нива от 3468 базисни пункта в четвъртък, което предполага, че инвеститорите все още не са убедени от уверенията на централната банка.

Въпреки посланието на Кьорнер да поддържа комуникационните линии отворени с клиентите и заинтересованите страни, някои критикуваха ръководството, че не прави това със служителите.

„Ефективната комуникация е ключова, за да гарантираме, че нашите клиенти и външни заинтересовани страни разбират силните страни на банката“, каза главният изпълнителен директор в бележка до персонала късно в четвъртък. А именно „нашата стратегия и ускорения напредък, който постигаме, за да създадем новата Credit Suisse.“

И все пак в операциите в Лондон и Близкия изток някои мениджъри избягваха офиса, за да избягват неудобните въпроси от младши служители, търсещи увереност относно посоката на фирмата, казаха хора, запознати със ситуацията. В Ню Йорк търговските зали се изпразниха в сряда, като много банкери се преместиха в близкия бар "Чърчил", за да удавят тъгата си.

Мениджмънтът реагира на пазарите, като изпрати дискусионни точки, организира отворени срещи - имаше един с главата на отдела за богатството за частните банкери и друг с търговските ръководители - в опит да обясни ситуацията и да насърчи служителите. Но те не направиха малко за повишаване на морала.

На този етап вече бяха в ход преговори с UBS. Дискусиите, инициирани от правителството и Finma, започнаха в сряда, според Карин Келер-Сътър, министър на финансите на Швейцария. Планът винаги е бил да се представи „пакет“ за Credit Suisse в неделя, каза тя след обявяването на сделката.

Регулаторите по целия свят се страхуваха от разпространението на паниката. Келър-Сътър разговаря с няколко международни колеги, включително министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън през седмицата. Finma и централната банка знаеха, че трябва да се сключи сделка през уикенда. Така започнаха маниакални 48 часа, насочени към постигане на цена и решаване на много трудни проблеми: нежеланието на UBS да поеме губещата пари инвестиционна банка на Credit Suisse, проблемите на конкуренцията при комбинирането на двете най-големи местни банки, размерът и структурата на правителствения предпазен механизъм и дали да се заобиколят гласовете на акционерите.

Междувременно Credit Suisse правеше всичко възможно, за да предаде, че работата е както обикновено. Банката потвърди в понеделник, че ще продължи с инвестиционна конференция в Хонконг тази седмица под мотото „Прегръщане на реалността“. Един от планираните лектори на събитието: специалистът по оцеляване Беър Грилс.