Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българският финтех сектор е устойчив на кризи за разлика от този на Запад

Светослав Димитров, член на УС на Българска финтех асоциация, в "Светът е бизнес", 24.03.2023

21:30 | 24 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

България стои добре на финтех картата. Вярвам, че от една рецесия ще пострадат повече установените финтех пазари. Там, където цената на труда и разходите са много по-големи. Докато ние, които сме много по-евтини, но събрали капитал, имаме много добър шанс. Това каза Светослав Димитров, член на УС на Българска финтех асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Интересът към иновациите във финансовия сектор не секва, но от друга страна инвеститорите започнаха да охлаждат интереса на стартъп компаниите за събиране на капитал, за да се развиват. По принцип и конкретно във финтех сектора достъпът до капитал за един стартъп става все по-труден. Навсякъде размерът на инвестициите и броят сделки намалява, каза Димитров.

Първата вълна на публичната известност на финтех беше свързана с презумпцията, че секторът ще унищожи банките. Но много отрано банките осъзнаха необходимостта от това те също да се дигитализират и партньорството им с финтех копаниите започна веднага след първите една-две прохождащи години на финтех решенията, каза още гостът. По думите му банките са били "достатъчно гъвкави, за да използват иновации", създавани членовете на асоциацията, които в момента са 65 от около 120 финтех компании в България. "Колаборацията беше започната много рано и беше много ясна".

Въпроса дали българските финтех копании са готови да посрещнат глобална рецесия и по-тежка криза гостът коментира така: „Очакванията са, че САЩ ще влязат в рецесия, но за Европа е малко по-различно. Ако се влезе в рецесия, това може би ще е малко по-късно, заради различните ситуации на пазарите. Но никой стартъп, по дефиниция, не е добре пригоден да се развива в рецесия по дефиниция.

Над 95% от българските финтех компании в асоциацията са стартъпи, подчерта събеседникът. „Ние на практика успяхме да обединим екосистемата в България. Цялата екосистема - включително университети, инвеститори, VC фондове, големи и установени финтех компании, които работят от дълго време и вече не са стартъпи".

„Нашата екосистема е жива. Затова и България се явява финтех хъб на Балканите“. 

Другите финтек системи не са с такова разнообразие на компании и биха пострадали по-сериозно на ниво екосистема, прогнозира Димитров. „Установените компании в България ще продължат да предоставят услуги и те се представят доста добре“. 

Относно вероятността сред членовете на Българската финтех асоциация да се появи следващ еднорог Светослав Димитров каза, че българските компании имат потенциала да бъдат оценени като еднорози. „Това, което липсва на България е по-добро позициониране на картата. За съжаление еднорозите, както виждаме, са създадени и локалиризани в пазари, които не са Балканите, нито Източна Европа, а дори и Европа трудно прави еднорози“. 

Какво е финансовото бъдеще на планетата? Рано ли е все още да се говори за проекти за дигитални пари, издавани от централнтие банки, и защо? Как се отразява развитието на изкуствения интелект върху финтех индустрията? Къде са допирните точки? Защо българската финтех индустрията страда от политическата нестабилност в страната, въпреки че основните ѝ пазарите са извън България? Защо, въпреки че България винаги ще бъде на ръба между Изтока и Запада, отклоняването ѝ от европейския интеграционен път не е вероятно?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.