UBS очаква печалба от $35 млрд. от Credit Suisse, но предупреди за правните разходи

По-рано тази година UBS се съгласи да погълне Credit Suisse в рамките на спешна продажба, подкрепена от швейцарското правителство, на фона на опасенията, че тя ще фалира

14:11 | 17 май 2023
Автор: Мириям Балезу, Дейвид Шеер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

UBS Group AG се готви за очаквана печалба в размер на 34,8 млрд. долара в резултат на спешното поглъщане на Credit Suisse Group AG, като същевременно предупреждава, че е изправена пред милиарди потенциални правни и регулаторни разходи за спасяването на бившия си съперник, изпаднал в затруднение.

Швейцарската банка може да се възползва от отрицателната репутация на обединените фирми въз основа на първоначалните оценки, които банката е направила по данни към края на 2022 г., според регулаторно досие, публикувано през нощта в Швейцария. По изчисления на UBS съдебните спорове, регулаторните въпроси и свързаните с тях задължения могат да струват до 4 млрд. долара в рамките на 12 месеца.

Цифрите се основават на последните прогнози на банката в момента и с извършването на допълнителни анализи цифрата вероятно ще се промени, заявиха от UBS.

По-рано тази година UBS се съгласи да погълне Credit Suisse в рамките на спешна продажба, подкрепена от швейцарското правителство, на фона на опасенията, че по-малкият конкурент, който изпитва затруднения, се движи към фалит. Анализаторите изтъкнаха, че местният бизнес на Credit Suisse, Swiss Universal Bank, вероятно струва многократно повече от това, което UBS плати за компанията.

Акциите на UBS поевтиняха с 0,8% след отварянето на борсата в Цюрих в сряда, като към 9:06 ч. се търгуваха за 17,035 швейцарски франка.  

Все пак, ако UBS отчете неочаквани приходи от отрицателна репутация, много инвеститори ще го разглеждат като необичайно счетоводно явление, а не като признак за силата на основния бизнес. А ръководителите, които са наясно, че неочакваните печалби на хартия могат да се окажат непопулярни в Швейцария, побързаха да изтъкнат рисковете, които поемат при интеграцията, която може да отнеме няколко години.

По-рано агенция Bloomberg съобщи, че банката може да спечели 51 млрд. швейцарски франка (56,8 млрд. долара) от отрицателната репутация, въз основа на изчисления на балансовата стойност на Credit Suisse от 54 млрд. франка в края на март и сумата от 3 млрд. долара, която UBS плаща.

Счетоводната печалба ще бъде сред най-големите, отчитани някога от банка за едно тримесечие, като може лесно да надмине предишния показател. Печалбата на JPMorgan Chase & Co. в размер на 14,3 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. е съвременният рекорд за американските и европейските кредитори.

UBS се възползва от подкрепена от държавата гаранция в размер на 9 млрд. долара за определена част от загубите, които може да понесе по позиции на Credit Suisse. И все пак главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти заяви миналата седмица, че е "изключително малко вероятно" правителството в крайна сметка да поеме финансов удар.

Понастоящем служителите на UBS са дълбоко ангажирани в процеса на надлежна проверка на придобития конкурент, като сделката трябва да приключи през следващите седмици.

За разлика от по-стандартните придобивания, UBS не е могла да извърши преглед на счетоводните книги на банката, който обичайно отнема месеци. UBS изпрати т.нар. чист екип, който да оцени клиентските списъци и талантите на бившия си конкурент, както и кои бизнес линии трябва да бъдат отделени за ликвидационно звено, заявиха запознати с въпроса лица.

Credit Suisse имаше дълъг списък от правни проблеми, които в крайна сметка могат да струват скъпо на UBS

Неразрешените случаи обхващат смущаваща присъда за улесняване на прането на пари на български трафикант на кокаин, както и споразумение за половин милиард долара по скандал за подкуп, свързан с флота за риболов на риба тон в Мозамбик.