Спекулантите, опарени от срива в банковите акции, започват да търсят изход

Отстъплението заплашва да удължи разгрома, предизвикан от колапса на Silicon Valley Bank и други кредитори през последните два месеца

10:47 | 15 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Движената от страх разпродажба, което намали наполовина стойностите на фондовия пазар на някои банки, може да изглежда като перфектен шанс да купувате спадовете. Само ако акциите спрат да падат.

Тъй като акциите на кредиторите в САЩ се сринаха за четвърта поредна седмица, инвеститорите показват признаци, че хвърлят кърпата. Те изтеглиха 2,1 милиарда долара от финансовите акции през седмицата до 10 май, най-много от май 2022 г., според стратезите на Bank of America Corp., цитирайки данни на EPFR Global. Борсово търгуваните фондове, фокусирани върху сектора, отбелязаха най-голямото изтичане на пари от септември, според Refinitiv Lipper. А Financial Select Sector SPDR Fund на стойност 29 милиарда долара видя изтегляния за над 2 милиарда долара само през последните две седмици.

Отстъплението заплашва да удължи разгрома, предизвикан от колапса на Silicon Valley Bank и други кредитори през последните два месеца. Тези провали подхраниха широко разпространени опасения, че други ще бъдат ударени от подобна комбинация от нарастващи разходи и нарастващи загуби, тъй като най-агресивните повишения на лихвените проценти на Федералния резерв от десетилетие клатят икономиката.

Разпродажбата насърчи продавачите на къси позиции и превърна регионалните банки в едно от най-засегнатите ъгли на фондовия пазар тази година, като Western Alliance Bancorp, Zions Bancorp, Comerica и KeyCorp се сринаха с поне 50% от началото на март. Осем от 10-те най-зле представили се в S&P 500 тази година са финансови компании.

Анализаторът на Hovde Group Бен Герлингер настоява, че спадът в акциите на Western Alliance е неоправдан и ирационален, като казва, че банката е в по-силна позиция от своите колеги. Но той каза, че търговията е придобила стаден манталитет, като инвеститорите се обръщат изцяло срещу банковите акции.

„Няма голяма увереност, че изтеглянето на депозити от банкит ще спре“, каза Герлингер, въпреки че добави, че данните показват, че изтичането на депозити като цяло за регионалните банки е приглушено и голяма част от страха е неуместен. Анализаторът има силно положителна оценка за Western Alliance и очаква цената на акциите да се удвои приблизително през следващата година.

Регулаторите също се опитаха да вдъхнат доверие в банките, като председателят на Фед Джером Пауъл настоя, че системата е „здрава и устойчива“, след като First Republic беше конфискувана и продадена на JPMorgan Chase & Co.

Но това не успокои инвеститорите, загрижени за набор от сили, които притискат банките. Сред тях: натиск за увеличаване на лихвените проценти по депозитите, за да се спре изтичането на пари към по-високодоходни фондове на паричния пазар; пазарни загуби на активи; и риска от неизпълнение на заеми за малък бизнес и търговски недвижими имоти, ако икономиката се свие и голямото количество свободни офиси продължи.

„Историята предполага, че не виждате толкова много дим и след това всичко е наред“, каза Ан Милети, ръководител на активния капитал в Allspring Global Investments.

Когато сътресенията избухнаха за първи път в началото на март, имаше някои признаци, че инвеститорите се опитват да направят бързи печалби, като купуват спадове - тактика, която се оказа печеливша по време на бичия пазар на пандемията. Фондът SPDR например привлече около 1,2 милиарда долара за една седмица в средата на март.

Последните усилия обаче се оказаха ненавременни, тъй като банковите акции не успяха да се възстановят, оставяйки инвеститорите колебливи да опитат отново. Вземете SPDR S&P Regional Banking ETF: от март насам е отбелязал ежедневни спадове от поне 5% шест пъти. И все пак, според анализ на Bespoke Investment Group, в седмиците след това той отчете среден спад от 2%. Междувременно индексът KBW Bank, който проследява 21 кредитора, се срина с повече от 33% от началото на март.

„Докато инвеститорите купуваха спадове на по-широкия пазар тази година, те не бяха толкова нетърпеливи да го направят за регионалните банки“, каза Пол Хики, съосновател на Bespoke.

Сривът понижи значително оценките на акциите на регионалните банки. Акциите в бенчмарка на KBW се търгуват на около 7 пъти повече от печалбата си, според данни, събрани от Bloomberg. Това е по-малко от половината от това, което беше в края на 2020 г., и се сравнява със съотношение цена/печалба от близо 19 за S&P 500. Въпреки това някои инвеститори не са убедени, че няма нужда да паднат още.

„Има структурна слабост в модела на регионалните банки, че те не могат да разчитат на своята депозитна база и следователно как могат да отпускат заеми, които са привлекателни и създават нетния лихвен марж, от който се нуждаят?“ каза Дейвид Нойхаузер, основател и главен инвестиционен директор на хедж фонда Livermore Partners. „Това е функция на бизнес модела и околната среда и двете са изключително несигурни.“

„В момента е изключително трудно да се каже с каквато и да е степен на сигурност, че този сектор може да се купи“, каза той.