Банките в САЩ записаха рекордна печалба от $80 млрд. въпреки сътресенията

Кредиторите са се възползвали от по-високите лихвени проценти, ниските нива на неизплатени заеми и разширяващия се пазар на труда

18:51 | 10 май 2023
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбите в банковия сектор на САЩ достигнаха исторически максимум от около 80 млрд. долара през първото тримесечие, което е с 33% повече от преди година, въпреки че секторът се бори с последиците от фалита на две банки и най-значителния стрес от финансовата криза през 2008 г. насам, пише Financial Times. 

Банковите сътресения до голяма степен са причина за този голям ръст. Около половината от увеличението на съвкупните печалби на индустрията дойде от еднократните печалби, регистрирани от First Citizens и Flagstar, които купиха остатъците съответно от Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, след като те бяха запорирани от регулаторите и продадени с отстъпка през март.

Въпреки това скокът на печалбите показа, че банките в САЩ като цяло са се възползвали от повишаващите се лихвени проценти, ниските нива на необслужвани кредити и разширяващия се пазар на труда въпреки нервността сред вложителите и инвеститорите.

"По-голямата част от сектора не е в несъстоятелност", казва Бърт Ели, независим банков консултант. "Икономиката все още е в доста добро състояние и именно това би обяснило тези печалби".

От почти 4400 банки в страната само 197 - или по-малко от 5% - са реализирали загуби през първото тримесечие, според BankRegData, доставчик на данни, който събира тримесечните отчети на кредиторите пред Федералната корпорация за депозитно застраховане. Докладите "call reports" включват отчет за нетния доход, който е съобразен с общоприетите счетоводни принципи.

JPMorgan Chase, най-голямата банка в страната по размер на активите, има най-високата печалба от всички кредитори, като през тримесечието е спечелила 11,7 млрд. долара от дейности, включващи кредитиране и обработка на плащания, което е повече от 6,4 млрд. долара през същите три месеца година по-рано. В тази цифра не са включени печалбите на JPMorgan, които не преминават през регулираното от FDIC дружество.

PacWest обаче е загубила 1,2 млрд. долара, повече от всеки друг кредитор през първите три месеца на 2023 г. Миналата седмица калифорнийската банка съобщи, че е наела консултанти, които да прегледат стратегическите ѝ възможности. Silvergate Bank, която загуби 538 млн. долара през първите три месеца на годината, на второ място след PacWest, обяви, че прекратява дейността си в началото на март.

Според BankRegData обаче знак за това, че не е вероятно да се запазят високите печалби, е фактът, че общите разходи за лихви на всички банки са скочили 10 пъти спрямо предходната година до 85 млрд. долара през първото тримесечие. Това се дължи на обстоятелството, че банките, особено от март насам, трябваше да плащат по-високи лихви на вложителите.

"Крайните резултати изглеждат доста добре за първото тримесечие, но няма да изглеждат добре през останалата част от годината", каза Кристофър Уолън, банков анализатор и ръководител на Whalen Global Advisors.

Според Уален след фалита на SVB всеки кредитор е трябвало да увеличи размера на лихвите, които плаща на вложителите. "Цената на средствата за банките ще се повиши значително. Това ще шокира хората", добави той.

Просрочията в ключов сегмент на търговските недвижими имоти - заеми, свързани с имоти, които не се обитават от собствениците им - нараснаха с една трета през първото тримесечие до 12 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2020 г. насам, сочат данните.

През първото тримесечие много вложители избягаха на сигурно място. Обемът на депозитите, държани в сметки, покрити от застрахователния фонд FDIC, скочи с 400 млрд. долара през първите три месеца на годината. В края на март Фондът за застраховане на депозитите подкрепи 10,4 млрд. долара в потребителски депозити, което е исторически максимум.

"Растежът на кредитите е по-негативен, отколкото беше преди няколко месеца, и това влияе върху очакванията за растеж", каза Александър Йокум, анализатор, който следи регионалните банки в CFRA Research. "През следващите няколко тримесечия изобщо не очаквам голям ръст от страна на регионалните банки."

Данните, подготвени от BankRegData, идват от тримесечните call reports, които регистрираните и частните банки трябва да подават към FDIC, който се очаква да публикува доклад въз основа на подадените данни по-късно този месец. Данните предлагат предварителен поглед към този доклад, който може да бъде различен, ако преди това бъдат направени корекции. Поне един средно голям кредитор - американският клон на Banco Popular - все още не е представил своя отчет.

Според данните печалбата на First Citizens, която в края на март спечели търг, организиран от FDIC, за да поеме банковия бизнес на SVB, се е покачила до 9,5 млрд. долара през първото тримесечие спрямо 273 млн. долара преди година. Това направи First Citizens втората най-печеливша банка в страната през тримесечието, непосредствено след JPMorgan.

Банката отчита печалбата си за първото тримесечие в сряда.

Нетната печалба на Flagstar, която придоби голяма част от депозитите и всички клонове на Signature Bank в средата на март, се повиши до 2 млрд. долара от около 164 млн. долара преди година. Flagstar е дъщерно дружество на New York Community Bancorp. След обявяването на сделките акциите и на двете банки поскъпнаха.