Банковите акции наближават праг от ерата на кризата, намеквайки за повече болка

На "Уолстрийт" продължават опасенията, че продължаващите сътресения сред регионалните банки могат да подхранват затягане на кредитирането

10:48 | 8 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разпродажбата на акциите на американски банки заплашва да ги тласне под технически праг, което може да сигнализира за по-голяма болка за по-широкия фондов пазар.

След като колапсът на First Republic Bank влоши опасенията за платежоспособността на регионалните кредитори, инвеститорите излязоха от финансовите акции, оставяйки финансовия индекс S&P 500 на ръба да падне отново под своя връх от 2007 г. За перспектива, след кредитната катастрофа през 2008 г. на този показател отне повече от десетилетие, за да възстанови.

Финансовият индекс е над върха от 2007 г. от януари 2021 г. насам. Ако падне през тази бариера сега, това би било зловещ сигнал за по-широкия фондов пазар, каза мениджърът на хедж фондове Джим Ропел, основател на Roppel Capital Management.

Защо? Тъй като това може да окаже допълнителен натиск върху банките да запазят капитала и да намалят отпускането на заеми, добавяйки съпротивление към икономика, която вече е изложена на риск от рецесия след рязкото увеличение на лихвените проценти на Федералния резерв през последните 14 месеца.

„Не можете да имате бичи пазар, ако банковите акции падат“, каза Ропел, който в момента дърви активите си предимно в кеш, а останалите са в отбранителни игри като злато и златодобив. „Все едно олимпийски спортист да има циментови блокове около краката си.“

Дива седмица

Притесненията относно стабилността на банковата система допринесоха за една бурна седмица, тъй като инвеститорите агресивно залагаха срещу акциите. Докато цените на акциите се възстановиха в петък на фона на спекулациите, че продажбата е била пресилена, много от тях останаха рязко надолу, като Western Alliance Bancorp потъна с 27% миналата седмица, а PacWest Bancorp се срина с 43%.

Индивидуалните инвеститори – които бяха едни от най-надеждните купувачи на спада през 2020 г. и 2021 г. – заграбиха някои банкови акции на фона на разгрома. През седмицата до сряда те бяха нетни купувачи на акции на Bank of America Corp., Truist Financial Corp. и SoFi Technologies Inc., показват данни на JPMorgan Chase & Co.

Но на "Уолстрийт" продължават опасенията, че продължаващите сътресения сред регионалните банки могат да подхранват затягане на кредитирането. Всъщност търговците залагат, че щетите могат да бъдат толкова големи, че засилиха залозите, че Фед - който току-що сигнализира, че повишението на лихвите в сряда може да е последното - ще започне да облекчава паричната политика още през юли, за да стимулира икономиката.

Въпреки това Нанси Тенглър, главен инвестиционен директор на Laffer Tengler Investments, каза, че е твърде рано да за връщане обратно в акции на пострадали банки. Вместо това тя се фокусира върху технологиите и свързаните с потребителите акции, които биха се възползвали от спада на лихвените проценти, въпреки че нейната фирма добави акции на PNC Financial Services Group Inc., след като осигури силен ръст на печалбата и нарастващи депозити.

„Не е умно да преследвате някои от тези други банкови акции“, каза Тенглер. „Трябва да оставиш падащия нож да падне.“

Възстановяването на фондовия пазар в петък беше подхранвано от по-силния от очакваното месечен отчет за работните места за април, който смекчи страховете за рецесия. Все пак, докато ралито от 1,9% в S&P заличи по-голямата част от спада от миналата седмица в широкия бенчмарк, финансовите акции в индекса загубиха 2,7% през петте сесии.

Скот Колиър, главен изпълнителен директор на Advisors Asset Management, каза, че S&P 500 ще трябва да падне до 3600 или по-ниско, за да стане по-оптимистично настроен към акциите, тъй като оценките остават скъпи. Индексът затвори около 4136 в петък.

„Трябва да видим финансовите показатели да сочат пътя на фондовия пазар, за да бъдем в устойчив възходящ тренд – но това не се случва“, предупреди Колър. „Не събирайте монети по релсите пред идващия влак.“