Защо BNP, UniCredit и други европейски банки не са притеснени от кризата в САЩ

Финансовите институции в Париж, Франкфурт, Лондон и Милано не виждат зараза от банковите сътресения в САЩ

10:43 | 9 май 2023
Автор: Пол Дж. Дейвис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Банковият смут, който потопи четири регионални кредиторa в САЩ и заплашва да вземе още жертви в Калифорния, почти остави Европа незасегната - поне досега.

Освен фалита на Credit Suisse Group AG, вече проблемна швейцарска банка със свиваща се възвръщаемост, няма признаци за банкови паники, които убиха Silicon Valley Bank, First Republic Bank и други.

Все пак имаше някои анекдотични доказателства за преместване на пари в по-големи, по-сигурни европейски банки, поне сред големите корпоративни вложители в резултатите за първото тримесечие на френската BNP Paribas SA и италианската UniCredit SpA миналата седмица. Вложителите също прехвърлят пари от овърнайт депозити към по-високоплатени срочни депозити, което ще намали маржовете на заемите.

Но няколко ключови разлики с банковия сектор на САЩ трябва да дадат на Европа по-добър шанс за стабилност през идните месеци. Те включват по-строго регулиране на по-малките банки, по-малко избор за клиентите къде да вложат свободни пари и по-бавен растеж на депозитите по време на пандемията от Covid, което означава по-малко свиване след това. Много европейски кредитори също намалиха експозицията към САЩ: продажбата на BNP на базирания в Калифорния бизнес Banc West, завършена през февруари, едва ли можеше да бъде планирана по-добре.

Повечето европейски кредитори отбелязаха спад на депозитите през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година. Barclays Plc от Обединеното кралство беше забележително изключение, тъй като бизнесът ѝ в САЩ спечели от значителния стремеж към качество в американското банкиране. Но под заглавните нива BNP привлече потоци от големи корпоративни вложители по-късно през тримесечието, според Ларс Маченил, неин главен финансов директор, докато главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел каза, че рентабилността на по-големите, по-силни банки може да се възползва от възприемането им като сигурни убежища.

„Вложителите придават по-голяма стойност на банки, които са по-добре капитализирани, по-добре покрити, по-ликвидни, по-малко рискови“, каза той пред инвеститорите по време на разговора за приходите на банката. „[Един] вложител ще каже, че ще взема малко по-ниска основна лихва по депозита, защото тази банка ще ми върне парите.“

Големите банки, които видяха по-голямо изтичане на депозити, включват Deutsche Bank AG, която пострада след колапса на Credit Suisse, защото някои инвеститори просто са свикнали да я разглеждат като слабо звено. Този път базираната във Франкфурт институция бързо пренебрегна тази пазарна реакция.

NatWest Group Plc от Обединеното кралство също отбеляза по-големи изходящи потоци от повечето и се сблъска с много въпроси относно депозитите по време на обявяването на резултатите си. Банката има висок дял корпоративни депозити, които са склонни по-бързо да се прехвърлят към други кредитори и да търсят по-високи налични лихви. Въпреки това NatWest заяви, че загубите от депозити са в съответствие с очакванията ѝ поради данъчните плащания на клиентите и закриването на сметки в република Ирландия, тъй като изтегля марката си Ulster Bank от този пазар.

Голямата разлика между САЩ и Европа е по-резкият растеж и свиването на нивата на американските депозити през последните години, което е основен източник на нестабилност. Общите депозити в САЩ скочиха с 36% от нивата преди Covid до връх от над 18 трилиона долара миналата година. Оттогава те са се свили с 5%. В еврозоната общите депозити са нараснали само с 24% от началото на 2020 г. до връх от 14 трилиона евро тази година и оттогава са намалели само с 2%.

Европейските вложители също имат по-малък избор къде да държат парите си: фондовете на паричния пазар са по-слабо развити, отколкото в САЩ, докато липсата на истински единен банков пазар в Европа затруднява клиентите в една държава да използват банка от друга държава. Кредитните маржове на банките все още ще бъдат притиснати от клиентите, които влагат повече пари в спестовни сметки или срочни депозити с по-високи лихви, което се случва. В цялата еврозона домакинствата са изтеглили 56,9 милиарда евро от овърнайт депозитни сметки и са добавили 46,5 милиарда евро към сметки със срок до две години, според Фред Дюкрозе, ръководител на макроикономическите изследвания в Pictet Wealth Management.

Но дори това потенциално забавяне на приходите изглежда ограничено досега. Повечето европейски банки, които са отчели данни за първото тримесечие, са запазили или увеличили насоките си за тазгодишния нетен лихвен доход, според Анке Рейнген, банков анализатор в RBC Capital Markets. Няколко фирми също казаха, че 2023 г. вероятно ще бъде пикът за този източник на приходи. Но това е повече за рентабилност, отколкото за стабилност.

Има допълнителни източници на напрежение, които идват от дължимите плащания по всички свръхевтини програми за финансиране на Европейската централна банка, известни като целеви дългосрочни операции по рефинансиране. ЕЦБ обаче позволява на банките да изплащат тези пари предсрочно, което намали дължимите суми през юни до по-малко от 500 милиарда евро от повече от 1 трилион евро. Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, каза в четвъртък, че това е намалило потенциалния ефект на срива и е направило оставащите плащания по-лесни за справяне за банките. „Знам, че банките са се подготвили за това и че има много ликвидност, за да продължим да се подготвяме“, каза тя.

Упоритата инфлация и връщането към нормалните лихвени проценти след години на отрицателни лихвени проценти в Европа ще засегнат печалбите в даден момент. Но има причини да се успокоим, че относителната стабилност в банките в региона може да се запази.

Пол Дж. Дейвис е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ банкирането и финансите. Преди това е бил репортер за Wall Street Journal и Financial Times.