UBS връща начело бившия CEO Серджио Ермоти след сделката с Credit Suisse

Ралф Хамерс се оттегля, докато швейцарският кредитор навлиза в нова ера

16:40 | 29 март 2023
Обновен: 16:51 | 29 март 2023
Автор: Марион Халфтермайер и Мириам Балезу
Серджио Ермоти. Снимка: Bloomberg
Серджио Ермоти. Снимка: Bloomberg

UBS Group AG връща Серджио Ермоти като главен изпълнителен директор, за да наблюдава историческото придобиване на Credit Suisse Group AG, избирайки швейцарец и вътрешен човек с богат опит в преструктурирането да замени Ралф Хамерс след малко повече от две години.

Ермоти, председател на Swiss Re, ще поеме отново ролята, която заемаше за девет години, след годишното общо събрание следващата седмица, съобщиха от банката в сряда. Хамерс ще остане в банката за преходен период, след като помогна за сделката за 3,3 милиарда долара, при която UBS купи местния си конкурент този месец на фона на срив в доверието и изтичане на клиенти.

62-годишният Ермоти донася в обединената банка познанията си за UBS и швейцарския финансов пейзаж, качества, смятани за критични за интеграция, която ръководителите подчертават, че ще бъде сложна и изпълнена с потенциал за загуби. Роденият в Лугано изпълнителен директор преди това ръководи UBS след кризата с измамни търговци, съкрати голяма част от бизнеса с търговия с фиксирани доходи и намали размера на инвестиционната банка по пътя към настоящия ѝ фокус върху управлението на богатството.

„Това е страхотна сделка, ако се изпълни правилно, но идва с риск“, каза председателят на UBS Колм Келер на пресконференция в Цюрих. „Бордът реши, балансирайки всичко, че за следващата фаза на тази изключително важна и сложна транзакция Серджио ще бъде предпочитаният лидер.“

Акциите на UBS поскъпнаха с цели 3% след отварянето в Цюрих в сряда след новината.

Завръщането на Ермоти връща швейцарец начело на институция, която на практика представлява мегабанката на страната, на фона на буря от политическа критика и загриженост относно конкуренцията и пазарната сила в местната икономика. Мнозинството от швейцарците не подкрепят сливането, като три четвърти от респондентите в скорошно проучване казаха, че вярват, че то ще отслаби швейцарския финансов център.

„Трябва да разберем, че има емоционална реакция на случилото се и това е част от сложността, която ще трябва да управляваме“, каза Ермоти. „Ще накараме нашите акционери да се чувстват комфортно, че това, което правим, е в най-добрия интерес на данъкоплатците и правителството, а също и на всички служители.“

UBS наруши традицията, когато за първи път назначи нидерландския гражданин Хамерс за главен изпълнителен директор, а след това ирландеца Колм Келер за председател, отклонявайки се от неофициалното правило, че поне една позиция трябва да бъде заета от местен изпълнителен директор. Същото важи и за Credit Suisse, която през последните месеци беше ръководена от швейцарския изпълнителен директор Аксел Леман и Улрих Кьорнер с двойно гражданство.

Местна конкуренция

UBS се съгласи да придобие своя местен конкурент по-рано този месец в спешна, подкрепяна от правителството спасителна програма, след като Credit Suisse загуби доверието на инвеститори, клиенти и други банки след поредица от скандали, загуби и изтичане на клиенти. Комбинацията от двете големи банки обещава да бъде сложна за осъществяване, като същевременно предлага потенциал за разширяване на бизнеса с управление на богатството, върху който UBS се фокусира.

„Това е най-голямата единична финансова транзакция от 2008 г. насам. Бих казал, че е по-голяма от всяка сделка, извършена през 2008 г.“, тъй като това е първият път, когато две системно значими банки се сливат, каза Келер.

Новината за назначаването на Ермоти беше широко приветствана от анализатори, които се позоваха на успеха на предишния му мандат.

Ермоти беше главен изпълнителен директор от 2011 г. до 2020 г. По време на мандата си той преработи политиките на управление, след като търговецът измамник Квеку Адоболи струва на банката милиарди долари, въпреки че фирмата също беше засегната от глоби във Франция, след като беше призната за виновна, че е помагала на богати френски клиенти да скрият средства в недекларирани сметки в Швейцария.

UBS изтъкна значението на постиженията на Ермоти в препозиционирането на банката след финансовата криза от 2008 г. за предстоящата задача.

Швейцарският кредитор изгради едно от най-добрите капиталови нива сред колегите си под ръководството на Ермоти и заяви, че иска да запази финансовата си сила по време на интеграцията на Credit Suisse.

„Въз основа на този опит той изглежда в добра позиция да ръководи интеграцията и преструктурирането на Credit Suisse“, пишат в бележка анализатори от Citigroup Inc.

Инвестиционна банка

UBS също рекламира опита на Ермоти в съкращаването на инвестиционната банка по време на управлението на неговия екип, постижение, което вероятно ще се очаква да повтори. Келер, говорейки на пресконференция след спешното спасяване на Credit Suisse, каза, че ще свие инвестиционната банка на съперника си „и ще я приведе в съответствие с нашата консервативна рискова култура“.

Мисията на Хамерс беше да въведе UBS в дигиталната ера и да я развие, като обслужва по-широка група от заможни клиенти. И все пак ключова част от тази стратегия отпадна миналата година, когато сделката за придобиване на американската фирма Wealthfront беше отменена.

UBS каза, че Хамерс е поставил „силен фокус върху клиентите“ и е развил стратегията на фирмата, като същевременно е управлявал разходите и рисковете на фирмата. Финансовите резултати и капиталовата сила на банката му позволиха да направи рекордна възвръщаемост за акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции, каза UBS. Той също така беше „инструментален“ за постигането на сделка за придобиването на Credit Suisse.

В знак на необходимостта да се гарантира, че служителите и другите заинтересовани страни подкрепят трансформацията на най-голямата швейцарска банка, кредиторът цитира и постиженията на Ермоти за „възстановяване на гордостта на хората да работят за UBS“.