Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Борис Петров: Credit Suisse отнесе повече санкции от цената на сделката с UBS

Борис Петров, финансист, в "Бизнес старт", 22.03.2023

14:23 | 22 март 2023
Обновен: 15:09 | 22 март 2023
Автор: Галина Маринова

Credit Suisse е обект на регулаторни санкции постоянно през последните пет години, които надхвърлиха сумата, за която тя беше продадена. На този етап кризата изглежда овладяна, но централните банки и финансовите министерства имат още оръжия в своя арсенал, които могат при необходимост да използват, за да потушат евентуални бъдещи негативни развития. В световната банкова система се очаква интензифициране на процесите на окрупняване в юрисдикциите, където секторът е сравнително фрагментиран. Това каза финансистът Борис Петров, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

След крахът на SVB и Credit Suisse Фед, ЕЦБ и още четири централни банки предприеха действия, които "изглеждат достатъчни, но предстои да видим какво ще бъде развитието. Финансовите пазари отвориха на положителна територия, регионалните банки възстановиха частично своята стойност и големите банкови групи отбелязаха положителен ръст", каза финансистът. 

Credit Suisse беше една от 30-те глобално системно значими банки и случаят с проблемите ѝ е "един неприятен повод за регулаторите", но трябва да подчертаем, че Credit Suisse е една банка, която системно нарушаваше добрите правила за банкиране, не само в Швейцария, но и в международен аспект, заяви Петров.

"Банката беше обект на съществени регулаторни санкции през последните 5-6 години и размерът на тези санкции беше по-голям от сумата, която UBS заплати за Credit Suisse. Тази сума беше 3 млрд. долара. Така че тази банка е обект на регулаторни санкции постоянно през последните пет години, които надхвърлиха сумата, за която тя беше продадена." 

В случая става дума за един системен нарушител на добрите правила за банкиране и поредицата от санкции, от грешки, от смяна на ръководството в тази банка, доведе до една съществена загуба на репутация. 

"Тази загуба на репутация предизвика това съществено отливане, не само на депозити. Това е една банка голям мениджър на чужди средства - богати индивиди, големи финансови групи и т.н. Освен това банката беше уличена в пране на пари и то в особено големи размери. Имаше и връзка с едно от българските криминални лица, което е осъдено в няколко юрисдикции, за което също претърпя съществени репутационни загуби".

Можем да кажем, че банката опетни съществено доброто си име на банка с висока репутация, създадена преди повече от 140 години в една юрисдикция, която до сега се ползваше с безупречна репутация, каквато е Швейцария, заяви финансистът.

Въпросът дали банкирането в световен мащаб ще претърпи сериозни промени в следващите месеци и години гостът коментира така: "Регулаторите използват инструментариумът, който беше въведен 2008 година, така че не виждам някакъв съществен потенциал за промени".

"Но предстои преглед на статуса на регионалните и по-малките банки в САЩ. Те вероятно ще бъдат принудени да спазват същите регулаторни изисквания, които спазват и големите банки. Това са международните изисквания по Basel III и ще бъдат затегнати техните регулации".

Другото, което ще наблюдаваме е продължаване на процеса на окрупняване на банковия сектор в юрисдикциите, където той е сравнително фрагментиран, подчерта събеседникът. "САЩ остават такава юрисдикция, както и в някои държави от ЕС, където има също голям брой банки. Можем да очакваме, че тези процеси на окрупняване могат да станат по-интензивни". 

Какви са съществените разлики в изискванията на регулаторите в банковия сектор в САЩ и Европейския съюз и кои са стъпките, предприети преди години в САЩ, довели до проблемите на регионалните банки там? Как българските граждани да защитават спестяванията си?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.