Притежатели на облигации на Credit Suisse завеждат дела след загуби за милиарди

Искове означават, че инвеститорите, представляващи повече от една трета от 17 млрд. долара в облигации AT1, емитирани от Credit Suisse, сега искат да си върнат парите

15:10 | 2 май 2023
Автор: Хюго Милър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Още стотици притежатели на облигации на Credit Suisse Group AG заведоха дело срещу швейцарския банков регулатор, след като техните ценни книжа на стойност около 1,7 млрд. долара бяха унищожени по време на поглъщането на кредитора от UBS Group AG с държавна помощ.

Адвокатската кантора Pallas Partners, която подаде иска в швейцарския съд на 18 април, заяви, че агенцията Finma не е имала право да разпореди отписването и търси пълно обезщетение за своите клиенти - 90 институционални инвеститори и мениджъри на активи с 1,35 млрд. долара в т.нар. облигации от допълнителен ред 1, както и 700 клиенти на дребно и семейни офиси, на които се падат около 300 млн. долара.

"Това беше злоупотреба с процедурата и Швейцария не бива да използва процедурата за преструктуриране, за да даде възможност на UBS да поеме Credit Suisse в ущърб на притежателите на AT1", заяви в изявление основателят и управляващ партньор на Pallas Наташа Харисън.

Последните искове означават, че инвеститорите, представляващи повече от една трета от 17 млрд. долара в облигации AT1, емитирани от Credit Suisse, сега искат да си върнат парите. Миналия месец американската адвокатска кантора Quinn Emmanuel подаде иск в швейцарския съд, представлявайки над 400 институционални инвеститори, които са притежавали облигации AT1 на стойност около 4,5 млрд. долара, а са подадени поне още две жалби.

Създадени след финансовата криза от 2008 г., облигациите AT1 са най-ниското ниво на банковия дълг, като носят висока възвръщаемост в добри времена, но поемат първия удар, когато банката изпадне в затруднение. Дори акционерите, които често са първите, които попадат в такива ситуации, спасиха някаква стойност от поглъщането, проектирано от швейцарските власти, докато притежателите на AT1 на Credit Suisse останаха без нищо. Много облигационери бяха разгневени от този ход. Европейските регулатори побързаха да успокоят инвеститорите, че швейцарското споразумение е изключение.

Облигационерите твърдяха, че промяната на закона ден преди отписването на облигациите е несправедлива и че процес, който нарушава конвенциите на несъстоятелността, при която облигационерите имат предимство пред акционерите, е неправилен.

Въпреки това ходът на Finma е обхванат от извънредното законодателство, прието през уикенда на 18-19 март, когато беше сключена сделката за спасяване на Credit Suisse. Защитниците на отписването изтъкват и факта, че дребният шрифт на облигациите винаги е предупреждавал, че рискът от отписване до нула е възможен.

Очаква се тази седмица да бъдат заведени нови съдебни дела, тъй като UBS бърза да приключи сделката. Някои адвокатски кантори тълкуват, че 30-дневният краен срок за подаване на искове е 18 април, докато други смятат, че правилото за 30 дни е само за работни дни.

Председателят на UBS Колм Келехер заяви, че планира да финализира поглъщането през това тримесечие, по-точно през май.