Изненадващият усилвател на риска, който доведе до изтегляне на 142 млрд. от банка

Най-големите рискове за един бизнес са тези, които компаниите не очакват и не знаят, че трябва да внимават за тях

19:15 | 28 април 2023
Обновен: 19:27 | 28 април 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тони Куксън не знаеше много за Silicon Valley Bank преди тя да фалира внезапно. Този случай разпалва любопитството на икономиста и той иска разбере причините за този фалит, както и дали подобно нещо няма да се повтори, пише Бен Коен за Wall Street Journal.

Ето защо той започва да търси отговора на един от най-интересните аспекти свързани с това рязко теглене на депозити. Беше ли предизвикано то от социалните мрежи?

Д-р Куксън и екип от сътрудници от цял свят събраха милиони туитове, за да разберат бързото движение на милиарди долари. Техният нов работен документ представя убедителни доказателства, че социалните медии като Twitter не просто са разкрили рисковете от масово източване на банкови сметки. Те ги изострят. Технологията на Силициевата долина наистина е допринесла за фалита на една банка там.

Силата на социалните медии се разпространи във всяка част на обществото, но изглеждаше невероятно, че една известна институция може да бъде срината за два дни от порой от туитове, дори само защото човешкият ум трудно си представя нещо, което никога не се е случвало преди. И никога досега банка с толкова много пари не е фалирала по такъв странен начин. Сега вече има такъв случай.

"SVB се сблъска с нов канал за риск от банкова несъстоятелност, който е уникален за епохата на социалните мрежи", пишат д-р Куксън, доцент по финанси в бизнес училището на Университета в Колорадо, и колегите му. "Не очакваме този риск да изчезне“.

Разбира се, не сред вложителите на всяка банка има основатели на стартъпи и инвеститори в рисков капитал със значително количество онлайн последователи, а социалните медии не бяха единственият риск, който Silicon Valley Bank управляваше неправилно преди да фалира. Съществуваше и рискът от повишаване на лихвените проценти. Имаше риск от необичайно високия процент на незастрахованите депозити. Съществуваше и рискът от липсата на главен директор по риска.

Тази банкова паника обаче обрисува друг, по-разпространен риск, който няма да изчезне.

Това е рискът от неизвестното.

Най-трудните рискове за организациите са тези, които те не могат да предвидят. Дори финансовите институции, които се занимават с ценообразуване на риска, са уязвими от това, което не очакват.

Има разлика между това да пренебрегвате рисковете и да бъдете заслепявани от тях, но SVB стана жертва и на двете. Вторият по големина фалит на банка в историята на САЩ е колкото провал на въображението, толкова и провал на ръководителите, надзорните органи и регулаторите.

Основните факти, свързани с фалита на SVB, остават шокиращи, макар вече да не са изненадващи. Нямаше много причини да се подозира, че банка с активи за 209 млрд. долара и депозити за 175 млрд. долара в началото на годината е в смъртна опасност, когато пазарите затвориха на 8 март. Но след като SVB заяви, че трябва да запълни огромна дупка в баланса си, акциите ѝ се сринаха на 9 март и продължиха да поевтиняват, докато банката не беше иззета от регулаторите на 10 март. Представители на Федералния резерв заявиха, че клиентите са изтеглили 42 млрд. долара през първия ден на масовото изтегляне и са били на път да изтеглят още 100 млрд. долара на следващия ден.

Това не беше очевиден риск. От десетилетия учените знаят, че координацията е ключов елемент при масовото теглене на депозити, който изискват вложителите да съобщават в реално време дали възнамеряват да изтеглят парите си. Не много отдавна това беше трудно. Най-малкото това отнемаше известно време. "Някой чуваше нещо по радиото", казва д-р Куксън, "или виждаше хора, наредени на опашка пред банката." Резултатът беше, че такова масово теглене не можеше да стане мълниеносно.

Всичко обаче беше ускорено от начина, по който общуваме сега - бързо, ефективно, често публично - и скоростта на този случай накара Юсейн Болт да изглежда бавен.

За да разберат Silicon Valley Bank и тази игра на телефон за 142 млрд. долара, д-р Куксън и колегите му Кристоф Шилер, Корбин Фокс, Хавиер Гил-Базо и Хуан Фелипе Имбет взеха данни от компания, запозната с изпаряването на пари: Twitter.

Шепотът за опасенията на SVB се разпространяваше чрез лични чатове в WhatsApp и каналите в Slack, но Twitter беше мегафонът, който ги усили. Това беше полезно за тези изследователи, защото означаваше, че могат да подслушват разговорите, които вложителите водят публично.

Те събират повече от 5 милиона туита за публично търгувани банки и се фокусират върху двете ключови седмици през март, когато пазарите се сринаха и SVB и Signature Bank фалираха. След това учените използват списък с ключови думи, за да подредят туитовете по настроения и да идентифицират тези, които са написани от влиятелни гласове в общността на стартъпите. (Те не цитират конкретните туитове, които са достигнали до най-широка аудитория, като например този, който гласи: "В МОМЕНТА БИ ТРЯБВАЛО ДА СТЕ АБСОЛЮТНО УЖАСЕНИ ").

Следващата стъпка беше да сравнят времето и тона на туитовете с търговската дейност на стотици банки. Те нямаха достъп до тегленията на клиенти - изследователите не са регулаторни органи - така че използваха цената на акциите на всяка банка като косвен измерител на отлива на депозити от нея.

Това елегантно решение е начинът, по който са изчислили, че негативните туитове се превръщат в негативна възвръщаемост. Ефектът е бил по-силен, а загубите на фондовия пазар - по-големи за банките с по-популярен профил в социалните мрежи, като SVB, която обслужваше технологичната индустрия и се наричаше "финансов партньор на иновационната икономика". Ако има банка, която да е податлива на тези рискове, то това е банка на име Silicon Valley Bank.

Класическият образ на банковата криза се появява във филма "Този прекрасен живот", но банковата криза днес няма нищо общо с черно-белия филм от 40-те години на миналия век. Вместо да се тълпите около Bailey Bros. Building & Loan, можете да изтеглите спестяванията си от телефона си. В днешно време дори не е необходимо да ставате от леглото, за да участвате в масово теглене от банка.

Ако историята на GameStop показа как инвеститорите в Reddit могат да изстрелят акция като Gamestop до Луната, то ролята на Twitter в сагата на Silicon Valley Bank потвърди, че динамиката на финансовата зараза в променена завинаги от социалните медии.

Това няма да е последният път, когато се случва подобно нещо. Но следващият път ще бъде различен. Просто не знаем с какво.

А най-опасните рискове във всеки бизнес са тези, от които не знаем да се страхуваме.