Банкови фалити и пробити пазари надвиснаха над капиталистическата утопия на Милкен

Кралят на небанковите облигации от 80-те години на миналия век, превърнал се във филантроп на 21-ви век, отново завладява Бевърли Хилтън в Калифорния, събирайки 3500 банкери, инвеститори и правителствени ръководители

16:55 | 30 април 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Майкъл Милкен иска да научи хората на суровата реалност на един безмилостен свят.

Кралят на небанковите облигации от 80-те години на миналия век, превърнал се във филантроп на 21-ви век, отново завладява Бевърли Хилтън в Калифорния, събирайки 3500 банкери, инвеститори и правителствени ръководители за четири дни презентации и партита, които започват днес.

Тазгодишната тема на глобалната конференция на Института Милкен е "Насърчаване на процъфтяващия свят", въпреки че се провежда в очевидно смутни времена, включващи потенциална рецесия в САЩ и Европа, война между Русия и Украйна и нестихващо изменение на климата.

Конференцията, която се провежда в сърцето на Бевърли Хилс, където се поклащат палми, а по улиците се движат луксозни автомобили, често е определяна като Давос Запад - калифорнийски вариант на Световния икономически форум в Швейцарските Алпи. Най-евтиният билет се предлага като част от годишен пакет за членство, който започва от 25 000 долара, въпреки че някои участници могат да получат отстъпки.

Но зад блясъка и разкоша се очаква тазгодишната конференция да бъде в особено мрачен тон. Финансовите компании се сринаха, First Republic Bank се клати, неизпълнението на задълженията по отношение на недвижимите имоти се увеличава, а сключването на сделки - основното занимание на много участници - е в застой.

"Миналата година тръбите се запушиха - каза Риши Капур, съизпълнителен директор на Investcorp, който ще говори в понеделник в панел за капиталовите пазари. "Тази година това се изостри от затягането на финансовите условия поради фалит на банки."

В една от ранните сесии ще участва Кристалина Георгиева от Международния валутен фонд, която се очаква да разгледа геополитическото напрежение и финансовите затруднения, а адмиралът от НАТО Роб Бауер ще предложи актуална информация за Украйна.

Сред главните действащи лица в областта на финансите са Чарли Шарф от Wells Fargo & Co., Джейн Фрейзър от Citigroup Inc. и ръководителят на Citadel Securities Пън Джао.

Патрик Макхенри, републиканският председател на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ, и Максин Уотърс, водещият демократ в тази комисия, ще се явят в понеделник, макар и на отделни сцени.

Но почти за всяка икономическа и политическа тема, която предизвиква безпокойство, конференцията предлага щипка надежда, отразяваща много от настоящите идеи на Милкен. Той току-що публикува мемоарите си "По-бързото лечение: Ускоряване на бъдещето на здравеопазването", в която разказва за своя път, по който е помогнал за постигането на пробиви в медицината.

Сред темите са дълголетието, а комикът Сет Роугън и иконата на духовността Дийпак Чопра планират да обяснят ползите от знанието за здравето на мозъка.

Ще има общо над 280 сесии, а 76-годишният Милкен ще бъде личен водещ на около дузина от тях. Той също така ще интервюира Тод Бьоли, главен изпълнителен директор на "Eldridge Industries" и съсобственик на футболния клуб "Челси", които също преминават през криза.

Американската мечта

След като натрупа богатство като финансов новатор в областта на изкупуването с ливъридж и корпоративните поглъщания, през 1990 г. Милкен се призна за виновен за измами с ценни книжа и данъчни нарушения. Репутацията му във финансовия свят отдавна се беше възстановила, преди да бъде помилван през 2020 г. от президента Доналд Тръмп.

Извън панелите се очаква участниците да се забавляват в апартаментите на хотел Hilton и съседния Waldorf Astoria.

След като се стъмни, много от тях ще вечерят на частни партита в дворцовите вили на Бел Еър, където разговорите за сделките вероятно ще бъдат оживени, дори и ако икономическият фон е несигурен.

Настроението е "прагматично", казва Капур. "Нито прекалено предпазливо, нито прекалено розово".

Участниците, които търсят по-здравословно и релаксиращо бягство, могат да посетят сесии по йога и пилатес в "уелнес градината" при изгрев слънце, да се потопят в звукова баня или да научат повече за аюрведа медицината - древен холистичен подход към лечението. 

От понеделник до сряда следобед гостите се насърчават да прегърнат вътрешното си дете в "Puppy Playtime", където могат да се забавляват в заграждение с малки кучета.

За финал певицата Даяна Рос ще закрие конференцията с изпълнение на най-големите си хитове.