Инфлацията в еврозоната е спаднала през отминалия месец, сочат ревизираните данни

Потребителските цени се повишиха с 5,2% през август, което е спад от първоначално отчетените 5,3%, които съвпадаха с данните за юли

16:23 | 19 септември 2023
Автор: Зоуи Шнеевайс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според ревизираните данни инфлацията в еврозоната все пак се е забавила през миналия месец, което ще подкрепи твърденията на представителите на Европейската централна банка, че не са необходими повече повишения на лихвените проценти.

Потребителските цени се повишиха с 5,2% през август, което е спад от първоначално отчетените 5,3%, които съвпадаха с данните за юли. Базисната инфлация, която изключва променливите елементи като храните и енергията и е ключов показател за политиците, беше потвърдена на ниво от 5,3%.


Инфлацията в еврозоната все пак се забави през миналия месец

Миналата седмица ЕЦБ увеличи разходите по заемите за десети пореден път, като повиши депозитната лихва до рекордните 4%, което според инвеститорите беше последната стъпка в този цикъл на затягане на лихвените условия.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, естонецът Мадис Мюлер и словакът Петер Казимир подсказаха, че са съгласни с това. Президентът Кристин Лагард обаче се противопостави на подобни предположения, а ястребово настроени служители, сред които австриецът Роберт Холцман, латвиецът Мартинс Казакс и словенецът Бостян Васле, заявиха, че може да се наложат още стъпки.

"Прогнозираме, че както общата, така и базисната инфлация ще се забавят значително през септември. На 14 септември ЕЦБ сигнализира, че разходите по заемите може да са достатъчно високи, за да върнат инфлацията към целевите стойности. Устойчивото понижение на измерителите на базисната инфлация, което бе потвърдено отново през август, би трябвало да даде на Управителния съвет допълнителна увереност в тази оценка. При условие че ценовият натиск продължи да се движи в тази посока, което очакваме, този цикъл на повишаване на инфлацията вероятно е приключил", каза Маева Кузин, старши икономист за еврозоната в Bloomberg Economics.

Според управителя на Централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало сегашното равнище на лихвите е "плато", но не е ясно колко дълго разходите по заемите ще се задържат там.

"Ние сме много прагматични: гледаме как се развива това заболяване, инфлацията", каза той във вторник. "Налице са първите окуражаващи признаци, но когато болестта намалее и един ден изчезне, т.е. върнем се към 2%, ще спрем да приемаме лекарството и в този момент лихвите на ЕЦБ могат да се върнат надолу. Днес не сме там. Важно е да бъдем търпеливи."