Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Н. Ваньов: Далечният риск от стагфлация в еврозоната мотивира ЕЦБ да вдига лихвите

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в "Клуб Investor", 16.09.2023

22:00 | 16 септември 2023
Обновен: 10:35 | 18 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Две са основните причини, поради които ЕЦБ продължава да вдига основния лихвен процент - инфлацията, която е по-устойчива в еврозоната, отколкото в САЩ и далечният риск от стагфлация. Това каза Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"От една страна виждаме, че инфлацията в еврозоната е по-устойчива, отколкото инфлацията в САЩ. Последните данни за инфлацията през август показват нива между 5 - 5,5 до 5,7% в зависимост от държавата членка на еврозоната, докато в САЩ виждаме, че инфлацията вече твърдо се насочва под 4%, та даже гони 3,5%. Това е едното нещо, а другото е далечният риск от стагфлация. Тоест, виждаме, че имаме понижение на икономическия растеж в Германия".

Имаме известна рецесия. Виждаме, че ЕЦБ отново сви прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната. Намали ги с около 0,4 процентни пункта за следващата година. Тоест, със сигурност икономическият растеж в еврозоната страда. Но от друга страна безработицата е изключително устойчива. Виждаме, че няма сериозно нарастване на безработицата, като това оставя някакво поле за действие, добави гостът. 

В големите икономики на фона на демографската криза "буквално няма кой да работи, например в Германия", отбеляза Лаков, но изтъкна, че "същевременно в Испания безработицата е много висока". Николай Ваньов отбеляза, че това е факт, но добави, че Испания е "един много частен случай спрямо безработицата".

"В Испания е много висока безработицата, но тя винаги е била такава. След 2008 година тя е на стряскащо високи нива, но това не води до кой знае какви икономически проблеми. Тя е силно обвързана със социалните мерки, които държавата предприема за смекчаване на последиците, а високите помощи не мотивират. Другото е младежката безработица, която е структурен проблем". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.