Льомер се надява ЕЦБ да спре да повишава лихвите, част 2

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

15:30 | 18 септември 2023
Обновен: 18:49 | 18 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да минем към другата важна тема. Би трябвало да говорим за това важно решение, което незабавно се отрази на пазарите. Вече има разследване, което предстои да започне на субсидиите за китайските електромобили. Президентът на ЕК каза, че те са наводнили пазара с евтините си субсидии. Това е политическа победа за вашата страна. Вие искахте ЕК да го направи. Тя го направи и сега какво ще правите?

Това е решение на комисията, което подкрепяме.

Не настоявахте ли?

Не. Просто искаме да има честна конкуренция между Китай и ЕС. Китай е важен партньор на ЕС. Но икономическото партньорство между нашите два континента – Китай и ЕС, трябва да се основава на едни и същи правила, на равнопоставеност.

Ако има някакво съмнение в равнопоставеността между Китай и ЕС и затова ЕК може да започне разследване на субсидиите. Това разследване е добре дошло. Тук няма нищо, насочено против Китай. Нищо няма срещу китайските ни партньори. Просто се прави в името на спазването на едни и същи правила.

Усещате ли, че китайците няма да го приемат по този начин и дали няма да доведе до търговска война? Това са някои опасения от последните 48ч. Че може потенциално да отприщи търговска война.

Точно това искаме да избегнем.

Ние не сме тук да предизвикваме някакви търговски войни. Ние искаме просто да се уверим, че всички партньори спазват честно правилата. Било Китай или някой друг партньор.

Отговорност на ЕК е да се увери, че търговията е основана на честни правила и реципрочност. Това е смисълът на това разследване на субсидиите.

Въпреки всички хубави чанти, които пращате и всички луксозни стоки, които продавате в Китай? Airbus също е голяма компания, която произвежда за Китай. А Пекин казва, че ако вие сте протекционисти, тогава и те играят така. Това отчитате ли го?

Няма нищо общо с протекционизма.

Ние играем по правилата. Спазваме правилата на Световната търговска организация. Това не е протекционизъм. Това е честна търговия.

Китай е член на СТО. Всички страни на ЕС са в СТО. Трябва да спазваме едни и същи правила. Това няма нищо общо с протекционизма. Това е просто най-добрия начин да се осигурят еднакви правила за всички.