Оценката на Arm ще бъде тест за манията по AI и риска от Китай

Първоначално компанията се опита да набере до 10 милиарда долара и да осигури по-висока оценка, но SoftBank реши да намали предлагането на акции

18:12 | 13 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на дългоочакваното първично публично предлагане (IPO) на Arm Holdings Plc ще стане известна в сряда и инвеститорите ще наблюдават как се справя собственикът SoftBank Group Corp. в това, което се очаква да бъде най-голямото листване за годината – и дали ще помогне за повторното разпалване на капиталовите пазари.

IPO-то засяга набор от горещи въпроси за технологичните инвеститори, включително потенциално прекомерен ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект, както и геополитически рискове, свързани с Китай и неговата роля във войните на чиповете. Предлагането дори включва най-ценната компания за полупроводници в света, Nvidia Corp., като участник.

Ако всичко върви добре, дебютът може да повиши репутацията на Масайоши Сон, основател, председател и главен изпълнителен директор на SoftBank. Въпреки смелите прокламации на Сон, че има вековен инвестиционен хоризонт, по-краткосрочният успех често му убягваше, като много от IPO-тата, подкрепени от неговата фирма, се спънаха.

SoftBank, която придоби Arm преди седем години за 32 милиарда долара, помогна за разрастването на дизайнера на чипове и промени бизнес модела му. Инвестицията на фирмата в Arm обаче не вървеше винаги гладко.

Неуспешна продажба

През 2020 г. SoftBank се опита и не успя да продаде компанията на Nvidia за 40 милиарда долара. Този опит разгневи клиентите, които не искаха да видят Arm, която доставя основната технология, използвана от индустрията за мобилни телефони, да попадне в ръцете на един купувач.

С провала на сделката Arm се обърна към IPO с план да набере 4,87 милиарда долара и да бъде оценена на до 54,5 милиарда долара, 70% надценка спрямо покупната цена от 2016 г. Arm сега се стреми да надмине тази цел за набиране на средства, като оцени акциите на IP0 с долар или повече над целевия диапазон от $47 до $51, съобщи Bloomberg News.

Дизайнът на IPO-то е едновременно нетрадиционен и консервативен. SoftBank се стреми да пласира само до 10% от акциите, което може да доведе до битка между инвеститорите да се сдобият с акциите.

В друг необичаен ход, компанията разпределя равномерно таксите за листването между четирите инвестиционни банки, водещи предлагането: Barclays Plc, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group Inc. Raine Group LLC, в която SoftBank притежава дял, също така консултира компанията. Този модел беше използван от Alibaba Group Holding Ltd. преди почти десетилетие.

Мащабиране надолу

Компанията първоначално се опита да набере до 10 милиарда долара и да осигури по-висока оценка, съобщи Bloomberg News, но отмени тези планове, след като SoftBank реши да купи приблизително 25% дял, държан от собствения ѝ фонд Vision Fund, и да предложи на пазара по-малък дял. Акциите, които смениха собственика си в тази сделка, поставиха стойността на Arm на 64 милиарда долара, почти с 10 милиарда долара повече, отколкото бе горният край на обхвата на IPO.

Arm заделя повече от 700 милиона долара от акциите в IPO-то да бъдат закупени от някои от най-големите ѝ клиенти, включително Intel Corp., Apple Inc., Nvidia, Samsung Electronics Co. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Със само 14 милиарда долара, набрани от IPO-та в САЩ тази година в сравнение с 244 милиарда долара към този момент през рекордната 2021 г., организирането на опорни инвестиции преди листване се оказва популярно и сред други кандидати за IPO. Instacart Inc. и Klaviyo Inc. също привличат инвеститори преди листването си.

Участието на основните инвеститори, съчетано с по-малкото предлагане, може да възпре фондовете от бърза продажба на акции, след като започнат да търгуват на Nasdaq.

Ако листването на Arm и тези на Instacart и Klaviyo вървят гладко, други като софтуерната компания Rubrik Inc. и платформата за споделяне на автомобили Turo Inc. може да последват, съобщава Bloomberg News. Банкери и други наблюдатели на IPO казват, че успешните дебюти на тези фирми или други тази година могат да стимулират по-пълно завръщане на IPO-та през първата половина на 2024 г.