В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Arm иска да е новата Nvidia, докато Apple става жертва на технологичната война

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", "В развитие", 12.09.2023 г.

17:45 | 12 септември 2023
Обновен: 09:29 | 15 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Първичното публично предлагане (IPO) на компанията Arm е сред най-очакваните през тази година. Моментът е добър компанията да стане публична, имайки предвид настроенията около изкуствения интелект (ИИ). Свободните акции, които ще бъдат предложени на инвеститорите са под 10% от всички акции, което прави предлагането изключително ограничено и при първата сесия на борсата най-вероятно ще имаме доста сериозна волатилност. Това коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток" в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Arm се опитва да представи себе си като новата Nvidia, което към момента не се оправдава, а и наблюдаваме рискове за компанията свързани с технологичната война. Инвеститорите пренебрегват риска свързан с Китай, но 25% от приходите на самата компания идват от Пекин, а при ескалация в тази война, няма да има положителни резултати за компанията.

Забраната за iPhone в Китай е последната ескалация в технологичната война, която продължава вече от няколко години. Всяка следваща стъпка и от двете страни става все по-сериозна. Забраната за продажбата на iPhone на държавни служители беше предшествана от забраната за износа на чипове, както и на технологии свързани с изкуственият интелект.

„В началото на август имахме ограничения от страна на Китай за износа и достъпа на някои редки метали от страна на западни компании. Те са ключов компонент при изработката на чипове, инфраструктура за оптичен интернет, дори и за соларни панели.“ 

Събеседникът посочи, че китайското правителство не разграничава частните компании като Apple от държавата. Наблюдавали сме подобни събития и с Tesla, тъй като китайските власти забраниха придвижването с автомобила на някои държавни служители.

„Другото нещо, до което водят тези ескалации, е раздялата на двете най-големи икономики, защото Китай вече не е най-големият търговски партньор на САЩ. Това е Мексико.“ 

Изместването на Китай от страна на Мексико ще рефлектира негативно върху Пекин, тъй като това лишава азиатската страна от капитали. За САЩ това ще означава една идея по-високи разходи. „Не бих казал, че това ще се отрази изключително лошо на САЩ, ефектът върху Китай ще е доста по-сериозен.“

С развитието на изкуственият интелект започна и нова революционна технология, което означава, че те могат да се използват и за военни цели. Целта в момента е да се ограничи възможността на Китай да напредне в това технологично състезание, което в момента се води от САЩ и Япония.

Чаушев сподели, че тревога за развитието на пазара на Apple не трябва да има. Той отбеляза, че ще има спад, който няма да се отрази сериозно на компанията в дългосрочен план.

Представянето на най-новия продукт на Apple тази седмица може да доведе до инерция при цената на акциите. „В момента това което се очаква да се обяви е малко по-скъпа цена с леки подобрения в процесора, което не е особено впечатляващо. Ако имаме споменаване на изкуствен интелект, може да се очаква възходяща инерция.“ 

Повече за завръщането на технологичните IPO-та може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.