IPO-то на Arm има вече стратегически инвеститори

Питър Елстром, Bloomberg

15:00 | 4 септември 2023
Обновен: 15:21 | 4 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Докъде стигна първичното публично предлагане на Arm?

Той най-после ще стане факт. Arm беше публична компания преди SoftBank да я придобие срещу 32 милиарда долара и да изпробва няколко стратегически варианта, включително и да я продаде на Nvidia.

Сега Arm поема нов път и се водят преговори с инвеститори. Днес научихме, че вече има стратегически инвеститори готови да вложат пари и това са Apрle, Intel, Nvidia, Samsung и някои други.

Те ще инвестират като клиенти на компанията и ще подкрепят предлагането на акции, с което то ще набере темпо докато продължават преговорите с други инвеститори. Това вероятно ще е най- голямото първично публично предлагане на годината с цел да набере между  5 и 7 милиарда долара. В началото, те искаха да наберат между 8 и 10 милиарда, но сега ще трябва да разговарят с инвеститорите извън обичайните си клиенти, които познават бизнеса и да видят каква обратна информация ще получат.

Интересно какво означава това за клиентите им, за Arm и какви са последиците за индустрията.

Подкрепата за Arm вече е налице. Arm продава дизайни, нещо като еталони влагани в чиповете. Производителите на чипове купуват тези дизайни, лицензират ги и ги влагат в продуктите си.

Сред тях са Qualcomm, Nvidia, а вече и компании като Apple, които произвеждат собствени чипове също използват тези дизайни. Arm е много силна на пазара на смартфони, но този пазар в момента е в стагнация и далеч не нараства така както в миналото.

Arm се опитва да навлезе в нови ключови сфери като изкуствения интелект, обслужването на облачни изчисления и други разрастващи се области, където те виждат потенциал. За тях е много важно да навлязат в тези територии и за се възползват като осъществят печалби, на каквито се надяват в бъдеще.