Arm очаква IPO-то да й донесе оценка в средния или високия диапазон

Питър Елстром, Bloomberg

18:00 | 11 септември 2023
Обновен: 18:51 | 11 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

От последните съобщения знаем, че Arm е презаписан над 5 пъти. Как ви се струва спрямо очакванията досега за това IPO?

Малко труден бе пътят на Arm към това IPO. Първоначално Softbank се опита да я продаде на Nvidia и се готвеше за IPO-то през по-голямата част от годината.

Като стигна до пазара оценката първо леко скочи. Компанията искаше оценка от 60-70 млрд долара. Мислеха да наберат към 8-10 млрд. Това би направило IPO-то едно от най-големите в историята.

После по редица причини понижиха очакванията. Отчасти след като Softbank изкупи акции от собствения си Vision Fund и решиха да наберат под 5 млрд долара.

Сега чуваме, че търсенето на акции в това IPO е доста силно. Softbank и ARM може да увеличат обема, така че оценката да не е 54,5 млрд долара, както искаха преди или повече, но вероятно не чак 60 млрд, за което говореха преди. Но все пак над 54,5 млрд.

Не искам да спора с госта за изкуствения интелект, но май има силно търсене на акции на производители на чипове и Arm също е част от тази революция на изкуствения интелект. Може би затова има силно търсене от инвеститорите.

Удивително е и колко малко IPO-та има досега през годината, а пазарите доста набъбнаха. Човек би си помислил, че парите стоят и чакат. Може ли и това да е причина?

Да, определено. Има недостиг на акции за продажба в IPO-та. Arm е много интересно име, особено в технологичния сектор. Те правят дизайна на чиповете, който продават на други компании. Лицензират масово.

Имат редица клиенти, които ще станат основни инвеститори в IPO-то. Това тласка търсенето нагоре и инвеститорите, за да влязат в едно от редките първични публични предлагания.

То определено ще е най-голямото IPO за годината. Така успявате да влезете едновременно в технологичния сегмент,  в чиповете и изкуствения интелект.