Украйна ще оспори ограниченията на България и други за зърно, ако забраната бъде удължена

Украйна започна да разчита особено силно на канали за износ директно към съседите си от ЕС, след като Русия се оттегли от черноморската сделка за зърно

18:10 | 1 септември 2023
Автор: Дарина Краснолуцка
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна ще оспори всяко удължаване на забраната за внос на зърно от пет държави от Европейския съюз, тъй като се стреми да сложи край на ограниченията, наложени от някои от най-близките ѝ съюзници в блока, каза високопоставен служител.

Забраната за внос, въведена от България, Полша и три други държави-членки на ЕС, се превърна в рядка точка на търкания между Украйна и някои от нейните най-силни поддръжници срещу инвазията на Русия. Киев казва, че ограниченията, въведени в отговор на протестите срещу рязкото падане на цените на зърното, застрашават жизненоважния финансов спасителен пояс от износа.

Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, фокусиран върху външните работи, каза, че правителството ще се опита да обжалва ограниченията пред арбитражен комитет, ако ЕС удължи мерките след крайния срок от 15 септември. Правилата са свързани с търговско споразумение от 2014 г. между Украйна и 27-членния блок.

„Ако Европейската комисия разшири решението си за вноса на зърно от Украйна, ние ще се оплачем пред арбитражния панел съгласно нашето споразумение“, каза Жовква в интервю в Киев.

Помощникът на Зеленски изтъкна Полша, която заедно с Унгария предупреди, че ще наложи едностранни ограничения, ако мерките на ЕС не бъдат удължени. Верен съюзник на Украйна, Полша беше първата, която издаде забрана след демонстрациите на фермери, оплакващи се от пренасищането със зърно, което тежи върху цените - централен политически въпрос преди изборите през октомври.

Ако Варшава предприеме действия сама този месец, комисията трябва да продължи с правни мерки срещу нарушения на единния пазар на ЕС, каза сътрудникът.

„Комисията трябва да реагира“, каза Жовква.

Украйна започна да разчита на канали за износ директно към съседите си от ЕС, особено след като президентът Владимир Путин се оттегли от сделката за зърно, която позволяваше износ през нейните черноморски пристанища в началото на сезона на прибиране на реколтата. Забраната на Полша през април беше последвана от мерки в Унгария, Словакия, Румъния и България.

Европейската комисия се опита да смекчи спора, като въведе вътрешни ограничения върху зърното, за да замени едностранните мерки. Зеленски и президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен се договориха през май да създадат платформа за координиране и наблюдение на прекъсванията на износа.

Ограниченията се отнасят за вътрешния пазар и позволяват транзитно преминаване през петте държави от ЕС в блока. Но що се отнася до Полша, Жовква се оплака, че мерките забавят движението.

"Полша не блокира транзита де юре, но де факто - имаше протести, удължиха времето за проверка на нашите храни на границата", каза Жовква. „Де факто това е блокада."

Украйна иска да увеличи износа през Дунав

Украинската зърнена индустрия лобира пред правителствата на Украйна и Румъния да създадат зони за закотвяне във водите на двете страни, за да помогнат за увеличаване на изходящите доставки на зърно през река Дунав.

Дунав се превърна в основен маршрут за износ на реколта от Украйна, след като черноморските пристанища на страната бяха затворени с края на безопасния коридор за доставки през Черно море.

Украйна трябва да изпраща най-малко 4 милиона тона зърнени и маслодайни семена на месец заради по-добра от очакваната реколта, каза Микола Горбачов, президент на Украинската асоциация на зърното. Котвените станции, които позволяват корабите да се товарят от шлепове директно в морето, могат да добавят до 1 милион тона капацитет за износ на зърно към пристанищата на река Дунав, каза той в интервю тази седмица.

Райони в близост до дунавските пристанища Рени и Измаил претърпяха многократни руски атаки, откакто Москва напусна черноморското споразумение, причинявайки щети на съоръженията за съхранение. Въпреки това операциите по корабоплаването не са засегнати и износът през август вероятно ще бъде приблизително същият като през юли, или 2,1 милиона тона, каза Горбачов.

Платформа, позволяваща корабите да се товарят директно в морето, може да започне да работи в украински води до две седмици, добавяйки около 200 000 тона месечно към капацитета за износ, каза той. Румъния обмисля добавянето на платформа в Констанца и асоциацията иска от правителството там още платформи.

Групата предвижда украинският износ на зърнени и маслодайни семена, включително пшеница, царевица, ечемик, соя и рапица, да достигне около 50 милиона тона тази година в сравнение с 58 милиона тона година по-рано.