Големите производители на храни в света отхвърлят правилата на ЕС за обезлесяване

Спазването на новите правила ще включва прилагане на пълна проследимост до сложни производствени вериги – задача, която вероятно ще бъде сложна и скъпа

11:24 | 10 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите селскостопански производители в света се противопоставят на новите правила на Европейския съюз, които изискват доказателство, че културите не са отглеждани на обезлесена земя, което според производителите ще увеличи разходите за производство на храна.

Последният пример за обратната реакция идва от Бразилия, най-големият световен износител на кафе и соеви зърна. Тази седмица министърът на земеделието на нацията Карлос Фаваро се нахвърли срещу забраната, като постави под съмнение дали тя е в съответствие с принципите на Световната търговска организация. Той добави, че Бразилия се стреми да засили търговията с други страни извън ЕС, включително в рамките на петчленния блок БРИКС, който включва също Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Бразилия вече е пазител на околната среда, каза Фаваро. „Ако Европа не иска да разбере това, има други, които признават това, което прави Бразилия“, каза той.

Спазването на новите правила ще включва прилагане на пълна проследимост до сложни производствени вериги – задача, която вероятно ще бъде сложна и скъпа. Изискването ще се прилага за широка гама от продукти, от месо до палмово масло, и това ще увеличи селскостопанските разходи в момент, когато инфлацията на храните отново започва да се повишава.

По-високите цени няма да засегнат само купувачите в Европа. Тъй като пазарът в Европа е толкова голям, производителите вероятно ще трябва да възприемат новите практики доста широко. Потребителите по целия свят може в крайна сметка да платят сметката, тъй като производителите прехвърлят новите разходи.

Висока летва

Въпреки че производителите осъждат правилата, компаниите и фермерите по света вече предприемат стъпки, за да се приспособят към тях и да осигурят постоянен достъп до важните европейски пазари.

Големите търговски компании ще трябва да коригират процедурите си по целия свят, каза Пауло Соуса, ръководител на операциите в Бразилия за Cargill Inc., една от най-големите селскостопански компании в света.

Спазването на правилата ще доведе до допълнителни разходи, но също така „ни носи сигурността, че клиентите ще бъдат обслужени“, каза той. „Трябва да поставим високо летвата.“

Правилата са предназначени да помогнат в борбата с изменението на климата и загубата на биоразнообразие, според говорител на Европейската комисия. Регламентът се прилага „за стоки, а не за държави и не е нито наказателен, нито протекционистки, но създава равни условия“, каза говорителят, добавяйки, че изискванията са създадени, за да бъдат в съответствие със СТО.

Законодателството за обезлесяването, което влезе в сила на 29 юни, дава на доставчиците от 18 до 24 месеца да се приспособят. Това не е много време, като се вземат предвид различните нива на проследимост в момента. Има опасения, че графикът и правилата в крайна сметка ще облагодетелстват тези в по-развитите региони, които вече разполагат с по-напреднали технологии и практики, като същевременно карат по-малките, по-уязвими производители да правят големи промени и разходи, за да наваксат.

„Кой ще плати за това? Не може да са производителите“, каза Ванусия Ногейра, президент на Международната организация за кафе.

Цени на какаото

Кот д'Ивоар и Гана, които заедно представляват около две трети от световното производство на какао, проучват нов механизъм за ценообразуване, за да отчетат добавените разходи. Това би било в допълнение към така наречената разлика в жизнения доход, допълнителна такса от $400 на тон, която беше въведена за подобряване на заплащането на фермерите.

„Не можете да добавите към производствените разходи, без да отразите това в цената“, каза Ив Коне, който ръководи Conseil Cafe-Cacao, регулатор на какаото в Кот д'Ивоар.

Подобна е и историята с говеждото. Законодателството изисква проследяване на всички говеда от мястото на тяхното раждане, предизвикателство за най-големия износител Бразилия, където едно животно живее на различни места през многото фази от живота си.

От 2009 г. доставките за Европа вече се контролират от специфична система, която изисква индивидуално проследяване на животните. Но сега има нужда от разширяване на механизма от сегашните 90 дни на проследяване преди клането до много по-дълъг период, който започва от раждането на животното, каза Фернандо Сампайо, изпълнителен директор на индустриалната група Abiec.

„Ще работим с ферми, които са одобрени и ще включим своите доставчици в системата, но европейците са наясно, че разходите ще бъдат прехвърлени на вносителите“, каза той.

Производителите на соя в Аржентина също има вероятност да се сблъскат с проблеми, според Родолфо Роси, президент на групата производители на соя Acsoja. Нацията е сред най-големите износители в света на соево брашно, използвано в храната на животните. Около 15% от площите със соя в страната могат да бъдат засегнати, каза Роси, добавяйки, че неговата група лобира упорито фермерите да не поемат допълнителни разходи.

Във Виетнам, вторият по големина износител на кафе в света, зърната се отглеждат главно от малки домакинства. Голяма част от фермите са по-малки от 0,5 хектара (1,2 акра), според кафе асоциацията.

„Трудно е да се проследи произходът на продуктите до точното местоположение на всяка ферма“, каза Нгуен Нам Хай, председател на Виетнамската асоциация за кафе и какао.