Пшеницата поскъпна, след като Русия стреля по кораб в Черно море за проверка

Графика на деня, 14.08.2023 г.

10:13 | 14 август 2023
Автор: Кийра Райт
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Цената на пшеницата се повиши в азиатската търговия, след като руският флот стреля по товарен кораб в Черно море, за да спре кораба за проверки, докато напрежението в ключовия воден път продължава да тлее.

Корабът за сухи товари се бил е насочил към украинското пристанище Измаил, когато руски военноморски патрулен кораб е открил огън, след като операторите на кораба не са отговорили на искането за проверка, каза руското министерство на отбраната. След това на кораба беше разрешено да поднови пътуването си, каза министерството, без да уточнява какъв товар - ако е имало такъв - е бил превозван.

Фючърсите се покачиха с около 1,2%, преди да намалят печалбите, за да се търгуват с 0,3% по-високо при $6,56 за бушел, след спад от 1,5% в петък.

В събота Министерството на земеделието на САЩ повиши оценката си за руските товари с пшеница до 48 милиона метрични тона за сезон 2023-24. Това означава, че почти една четвърт от световната търговия с пшеница сега ще идва от Русия.

Доставките на зърно в Черноморския регион са под заплаха след изтичането на сделката през юли, която позволяваше безопасното преминаване на кораби, изнасящи украинско зърно и други хранителни продукти от пристанища близо до Одеса. Притесненията също остават повишени, след като украински дрон атакува петролен танкер, плаващ под руски флаг преди около седмица. Цената на пшеницата все още остава с около 17% по-ниска тази година на фона на много добри реколти.