Препълнените руски зърнени пристанища показват риск от ескалация в Черно море

Графика на деня, 09.08.2023 г.

19:25 | 9 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските терминали за зърно са препълнени след две обилни реколти. Това означава, че всякаква военна ескалация в критичното по важност Черно море рискува да лиши света от огромното количество зърнени култури, на които разчита.

Капацитетът на пристанищата вече не достига докато страната се опитва да изчисти запасите въпреки огромния износ. Русия изпрати 4,4 милиона тона жито през юли, което е рекордно за месеца и почти 60% над средното, според кoнсултант SovEcon.

Някои терминали в Азовско море са спрели да приемат зърно поради липса на място за съхранение, каза SovEcon. Това ще е проблем за фермерите ако ситуацията в Черно море между Украйна и Москва се влоши и забави руския зърнен поток, защото те няма да имат къде да изпратят продукцията си, която е от критично значение за глобалните хранителни запаси.

Русия, която е основен износител на жито, преди месец напусна сделка позволяваща на Украйна да изнася от черноморски пристанища, превозва повечето си зърно именно през Черно море. Според правителството на САЩ, държавата започна износния сезон с най-големия запас от жито от три десетилетия насам. Поради големите наличности руското жито едно от най-евтините в света.

Според SovEcon, руските продажби са се забавили поради забавяния причинени от обработката на толкова много зърно.

„Имаш задръствания по железопътните маршрути и забавяния около пристанищата, и всичко се трупа,“ каза Андрей Сизов, управляващ директор на SovEcon. “Всичко се ползва „почти“.“

SovEcon каза, че засега по-малките руски пристанища в Азорско море са по-препълнени от основното черноморско пристанище на Новоросийск. Съдове плаващи от пристанища в Азовско море обикновено разтоварват върху по-големи кораби в Керченския пролив, които продължават през Черно море, но движението през пролива е ограничено поради мерки за безопасност след атака над Керченския мост по-рано този месец.

Черно Море

Всякаква ескалация в Черно море може да има големи косвени последици за глобалния зърнен обмен. Киев удари руски нефтен танкер и предупреди, че още атаки може да последват, тъй като искат да отвърнат на удара след усилията на Кремъл да пречупи украинският износ на зърно. Това може да накара някой собственици на кораби да внимават повече преди да хвърлят котва в руски черноморски пристанища.

Ако задръстването продължи или се влоши, това може да доведе до главоболия със съхранението за руските зърнопроизводители, принуждавайки ги да трупат повече във ферми. Например, според Дмитрий Рилко, директор на базираната в Москва консултантска агенция IKAR, може да нямат място да съхраняват различни видове или класове жито отделно.

„Ситуацията със съхранението е доста напрегната,“ каза той. „Въпреки високия износ все още има много зърно, и Югът очаква втората партида от жътвата.“