Войната и подгизналите полета оставят света без първокачествена пшеница

Тракторите в Северна Европа са спрени от постоянния дъжд, а голяма част от реколтата в Китай е подходяща само за фураж

10:13 | 11 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Реколтите от пшеница, които трябва да се приберат в Северното полукълбо, засилват глобалното предлагане. Но лошото време и войната в Украйна затрудняват получаването на висококачествени култури.

Тракторите в Северна Европа са спрени от постоянния дъжд, докато качеството на украинската пшеница също е влошено, тъй като инвазията на Русия източва средствата на фермерите. Що се отнася до Китай, голяма част от реколтата е подходяща само за хранене на пилета и прасета.

Това ограничава частта от пшеница, подходяща за основни хранителни продукти като хляб и юфка, въпреки че световното производство все още може да достигне рекордно високо ниво. Това също така ще засили фокуса върху износителите по-на юг, където реколтите се очакват след няколко месеца.

„Ще има по-малко налична пшеница за смилане“, каза Дан Басе, президент на чикагския консултант AgResource. „Трябва да имаме някои наистина големи култури с добри протеини и добро качество както в Аржентина, така и в Австралия, за да преодолеем празнината.“

Ето ситуацията в някои от най-големите производители в Северното полукълбо:

Черно море

Водещият спедитор Русия очаква нова голяма реколта след рекордна реколта през миналия сезон, но дъждовете - особено в южните райони - означават, че качеството вероятно ще изостане от средното.

Около 74% от пшеницата, ожъната към 31 юли, е с хранително качество, срещу 91% по същото време миналата година, според руския център за оценка на качеството на зърното. Тези цифри отразяват ранна част от реколтата и препълнените зърнени пристанища на Русия и ниските местни цени все още повишават привлекателността на доставките.

Ситуацията е далеч по-лоша в Украйна: само 35% до 40% от пшеницата вероятно ще бъде с качество на смилане, най-ниското за последното десетилетие, според UkrAgroConsult. Не само, че фермерите трябваше да се борят с влажното време, инвазията на Москва ограничи използването на суровини като торове. Най-важното е, че краят на черноморската сделка за зърно също ограничава изхода на страната към световния пазар.

Европа

Северните части на Европейския съюз - износител номер 2 в света - бяха изправени пред по-силен от обичайния дъжд през последния месец. Франция успя да събере по-голямата част от своята мека пшеница предварително, но бурите влошават качеството на последния етап. По-малко от една пета от германската реколта от пшеница беше събрана до началото на август.

Зрялата пшеница, оставена твърде дълго на ниви, може да се наклони или да полегне, което затруднява прибирането на реколтата, след като условията се подобрят, каза Меган Хескет, старши анализатор в Съвета за развитие на земеделието и градинарството в Обединеното кралство, където дъждовете също задържаха полевата работа.

„Силно забавеното“ прибиране на реколтата също предизвиква опасения относно по-ниските от нормалните протеини – които придават еластичността на тестото – и поникването на зърната, се казва в изявление на немската компания за обработка на култури Agravis.

„Дъждът е постоянен и ежедневен“, каза по имейл Катарина Гайгер, съветник по политиката за производство на култури в асоциацията на фермерите DBV. „Фермерите в северната част на Германия се опасяват, че растежът на гъбичките може да се увеличи рязко поради влагата и да направи зърното неизползваемо.“

Китай

Проливни дъждове удариха основните китайски пшенични региони по време на жътва, ограничавайки производството спрямо миналата година и увреждайки качеството в най-големия производител и потребител в света. Продължителните дъждове на север оставиха голяма част от реколтата покълнала и мухлясала, правейки я подходяща само за консумация от добитък.

Страната скочи до върха на глобалните класации за внос през сезона, който току-що приключи, и щетите може да наложат още една година на силни покупки - макар и малко вероятно да надминат миналата, според базираната в Пекин консултантска компания за земеделие BOABC. Китай вероятно ще произведе 63,7 милиона тона мелничарска пшеница през сезон 2023-24, което е с 40% по-малко от предходната година, прогнозира той.

„Като цяло нямаме проблеми със снабдяването у дома“, каза Ма Уенфен, анализатор в BOABC. „Но мелничарите, а именно държавните фирми, биха увеличили покупките на качествена пшеница от международния пазар, когато има печалби.“

Северна Америка

По-сухото време може да предвещава добро качество на зърното в пшеничния пояс на Северна Америка, въпреки че ограничава производството. Последователните засушавания поддържат производството на твърда червена зимна пшеница в САЩ, използвано за универсално брашно, близо до най-ниското ниво от 60-те години на миналия век. Части от Канада също са обхванати от сухи периоди.

В съчетание със засилените търговски притеснения в Черно море, това помогна за повишаването на фючърсите на пшеницата в Чикаго с 16% от най-ниското им ниво по-рано тази година. Очаква се Министерството на земеделието на САЩ да намали прогнозата си за глобалните запаси в доклад в петък.

„Върнахме се към рисковия манталитет с пшеницата“, каза Пийт Леванджи, главен изпълнителен директор на производителя на брашно Bay State Milling в Масачузетс.