Русия обмисля единен търговец на торове, за да увеличи влиянието си на пазара

Русия е най-големият производител на торове в света, като продукцията представлява около 15% от световното годишно потребление

14:02 | 28 август 2023
Обновен: 15:11 | 28 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия обмисля създаването на обединена търговска компания за износ на торове в опит да увеличи ценовото си влияние на световните пазари.

Идеята е предложена през юли от основателя на "УралХим" Дмитрий Мазепин, казаха двама души, запознати със ситуацията, които отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична. Оттогава проектът е бил обсъден от министъра на промишлеността Денис Мантуров и премиера Михаил Мишустин, казаха хората и друг човек, близък до правителството. Не е взето решение и не е ясно кога предложението ще бъде обсъдено отново, казаха и тримата.

Говорителите на правителството не отговориха на исканията за коментар. Пресслужбата на "УралХим" каза, че не е запозната с предложението.

Русия е най-големият производител на торове в света, като продукцията представлява около 15% от световното годишно потребление. Въпреки че компаниите за торове не са включени в международните санкции заради войната на Русия в Украйна поради значението им за глобалната продоволствена сигурност, балтийските пристанища са спрели да обработват повечето продукти, което е допринесло за спад в доставките. Напускането на глобални корабни компании, някои международни банки и застрахователи от Русия също направи по-трудно изпращането на стоки в чужбина.

Някои големи производители на торове не подкрепят идеята от опасения, че ще навреди на бизнеса, казаха двама от хората. Износът на повечето видове торове вече се е възстановил до нивата си отпреди войната, така че производителите не виждат как предложението ще им бъде от полза, казаха хората.

Една обединена търговска компания би могла да даде на правителството повече контрол върху приходите от износ и да му позволи да упражнява много по-голямо влияние върху глобалното ценообразуване. Русия настоява за по-стабилни условия за износ за своите производители на торове в преговорите за възстановяване на сделката за износ на зърно, която позволяваше на Украйна да превозва стоките си през Черно море и която Москва изостави миналия месец.

В момента компаниите търгуват със своите стоки през Швейцария и други трети страни. Преди това Русия имаше съюз за търговия с поташ с Беларус, който ѝ позволи да контролира 40% от глобалните продажби и цени на суровината чрез ограничения на производството. Цените на поташа паднаха, когато сделката се провали през 2013 г.