BASF намалява производството на ключова съставка за торове, за да пести газ

Съкращения на производството на амоняк от BASF може да имат последици за глобалната хранителна криза

10:52 | 28 юли 2022
Обновен: 13:09 | 28 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BASF, една от най-големите химически компании в света, заяви, че ще намали производството на амоняк, ключова съставка на торовете, тъй като се стреми да ограничи използването на природен газ, след като Русия ограничи потоците към Европа, съобщи "Ройтерс".

Москва започна в сряда да намалява доставките през газопровода "Северен поток", най-голямата руска газова връзка с Европа, до около 20% от капацитета. Намаленията усложняват усилията на континента да съхранява достатъчно газ преди зимата, повишавайки заплахата за индустрията от скъпоструващи ограничения. Членовете на Европейския съюз тази седмица се съгласиха да намалят значително потреблението на природен газ, призовавайки страните доброволно да намалят използването на газ с 15% от август.

Европейските цени на газа скочиха с 14% до почти рекордно високо ниво в сряда, доближавайки се до върховете през март, последвали инвазията на Русия в Украйна.

За BASF съкращенията на доставките и по-високите цени носят тежко бреме, тъй като компанията използва горивото както за генериране на енергия, така и като суровина за продукти. Германската мултинационална компания заяви в сряда, че ще намали производството на амоняк, за който е необходим природен газ, в опит да намали търсенето си.

Газът може да представлява до 85% от производствените разходи за амоняк, според Министерството на земеделието на САЩ. Амонякът от своя страна е ключова съставка за много видове торове.

Въпреки че BASF каза, че съкращенията на производството на амоняк няма да засегнат фермерите тази година, тъй като те са закупили достатъчно тор и реколтата вече е в ход, проблеми може да възникнат през следващата година.

„Амонякът е в трудна ситуация“, каза главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер. „Наличието на тор през следващата година може да е по-лошо. Цените на торовете скачат до небето.”

Той каза, че това може да означава по-ниски реколти през следващата година. „И ако има проблеми с времето в допълнение към това, това означава, че може да има недостиг на важни култури“, каза Брудермюлер, добавяйки, че това би било особено предизвикателство за по-бедните страни в края на веригата за доставка на храни.

Компанията, която отговаря за цели 4% от търсенето на газ в Германия, заяви, че купува допълнително амоняк от външни доставчици, за да помогне за смекчаване на рисковете.

BASF заяви, че намаляващите руски газови доставки са заплаха за нейния производствен център в Лудвигсхафен, Германия, който е най-големият интегриран химически комплекс в света. Ако доставките на газ паднат значително под 50% от максималното търсене на Лудвигсхафен за продължителен период, ще трябва да се спре производството, казаха от компанията.

Междувременно Брудермюлер каза, че BASF очаква да продължи да експлоатира обекта при намалено натоварване, дори в случай на мерки за ограничаване на газа от германското правителство.

BASF също се готви да замени газа с мазут, доколкото е възможно. Производството на електроенергия и пара в Лудвигсхафен може частично да бъде пренасочено към мазут, което ще замени около 15% от търсенето на газ.

Мерките за пестене на газ в химическата промишленост са ограничени от настоящата технология. Преминаването към възобновяеми енергийни източници в електроснабдяването и използването на суровини за биогорива, включително биометан, скоро няма да може да замени изкопаемите горива в голям мащаб, казват анализатори.

Германската асоциация на химическата промишленост VCI заяви, че химическият сектор, най-големият промишлен потребител на газ в страната, се нуждае от около 135 тераватчаса газ годишно. Промишлеността може да спести само два до три тераватчаса, като използва алтернативни горива.

BASF заяви, че ако Русия намали още повече доставките на газ за Европа, тя ще се опита да компенсира загубата си на европейско производство чрез разширяване на обекти извън континента. BASF има големи обекти в Луизиана и Тексас, както и в Китай.

През второто тримесечие сметките за газ на BASF са се увеличили с 800 милиона евро в сравнение с година по-рано. Компанията повиши цените си и каза, че ще продължи да го прави, за да компенсира тези разходи.

BASF повиши насоките си за цялата година на фона на силните резултати за първото полугодие, но предупреди, че очаква глобалната икономика да се охлади на фона на войната в Украйна и нейното въздействие върху цените на енергията и суровините.

„За втората половина на годината BASF предвижда постепенно охлаждане на икономическото развитие в световен мащаб, но много по-изразено в Европа“, каза Брудермюлер.

BASF намали производството на амоняк в централата си в Лудвигсхафен и в големия си химически комплекс в Антверпен, Белгия, през септември.

Гигантът за торове Yara, който управлява третото по големина предприятие за производство на амоняк в Германия в северния град Брунсбютел, заяви, че производството му в Европа в момента е с 27% под капацитета поради скока в цените на газа.

Най-големият производител на амоняк в Германия SKW Piesteritz и номер четири Ineos също заявиха, че не могат да изключат съкращения на производството.

SKW каза, че е в процес на възобновяване на пълното производство след планирано спиране за поддръжка, но бъдещата степен на използване на капацитета е изключително трудна за прогнозиране.

SKW може да намали производството на всяка от двете си производствени линии за амоняк и урея с не повече от 20% или ще трябва да спре изцяло производството, каза говорител.

Химическите компании са най-големите индустриални потребители на природен газ в Германия, а амонякът е единственият продукт с най-голямо потребление на газ в тази индустрия. В нормални времена производството на амоняк представлява около 4,5% от природния газ, използван от германската промишленост.

Компаниите, които намалят производството на амоняк, може да загубят пазарен дял заради вноса от доставчици отвъд океана с достъп до евтин газ или в Германия може да приемат компенсационни плащания по потенциална програма за газ, за ​​да насърчат производителите бързо да намалят производството, за да балансират съкращенията на доставките. 

По-голямата част от амоняка се използва за азотни торове, но други приложения включват течност за дизелови газове AdBlue и инженерни пластмаси.

Производството на амоняк ще бъде основен кандидат за съкращения, за да се смекчи свиването на доставките на газ през следващите няколко месеца, каза Арне Раутенберг, фонд мениджър в Union Investment.

„В северното полукълбо азотните торове се прилагат предимно през пролетта. Те могат да се произвеждат и в Съединените щати и да се доставят в Европа“, каза той, докато добавянето на доставки на CO2 за хранително-вкусовата промишленост може да се окаже труден проблем.

Производствената мрежа на BASF, по-специално, не разчита толкова на амоняка, колкото на други основни химикали за последваща употреба в по-специализирани химикали надолу по веригата, каза Раутенберг.

Дори преди войната в Украйна, намаленото производство на амоняк поради рязкото покачване на цените на природния газ във Великобритания миналата година причини недостиг на CO2 в производството на месо и напитки.

Това принуди правителството на Обединеното кралство през септември да предостави финансова подкрепа на производителя на амоняк CF Industries за рестартиране на производството. 

Британската компания Ineos заяви, че следи много внимателно енергийните разходи и "ще коригира производството, за да използва най-добре ниската пикова енергия и закупуването на суровини".

Производството на амоняк вече е намалено значително в Германия поради високите цени на газа, каза лобистът на химическата индустрия VCI.

SKW заяви, че предоставя CO2 на хранително-вкусовата промишленост с Air Liquide като посредник. BASF също каза, че доставя CO2 чрез компании за промишлени газове.

В цялата индустрия паричните разходи за производство на амоняк в Европа през първото тримесечие са били пет пъти над средното ниво за 2019 г. и далеч над други региони по света, според данни, събрани от Boston Consulting Group.