Спрените доставки от "Газпром" застрашават най-големия химически център в света

Зависимостта на химическия сектор от природния газ го прави особено уязвим за допълнителни дефицити

17:21 | 27 юни 2022
Обновен: 20:27 | 27 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Години наред BASF, една от най-големите химически компании в света, изграждаше своя бизнес модел около евтин и обилен руски природен газ, който използва за генериране на енергия и като суровина за продукти от паста за зъби до лекарства и автомобили.

Днес намаляващите доставки на руски газ се оказват заплаха за огромния производствен център на компанията в Лудвигсхафен – най-големият интегриран химически комплекс в света, обхващащ около 200 завода, разказва The Wall Street Journal. 

По-рано този месец Русия започна да спира доставките на газ за Германия и други европейски страни. В отговор ръководителите на компанията правят това, което беше немислимо само преди няколко месеца: обмислят как потенциално да затворят комплекса, ако доставките на газ спаднат още повече.

Заплахата не е само за BASF и нейните 39 000 служители в Германия. Тъй като BASF и други химически компании се намират в началото на повечето индустриални вериги за доставки, тяхното прекъсване ще отекне далеч отвъд сектора, заплашвайки европейската икономика в момент на висока инфлация и забавяне на растежа. Намаляването на производството на амоняк на BASF, ключова съставка в торовете, може да изостри нарастващата продоволствена криза в света, смятат анализатори.

„Спирането на производството тук би било огромна задача“, каза Петер Вестерхайде, главен икономист на BASF, от офис с изглед към плътната матрица на Лудвигсхафен от тръбопроводи, заводи и железопътни линии. „Никога досега не сме се сблъсквали с подобна ситуация“, каза той. "Трудно е да си я представим."

Зависимостта на Германия от руския газ нарасна, след като последователни правителства се заеха да затворят последните атомни електроцентрали в страната и постепенно да премахнат въглищата, оставяйки само газ и възобновяеми енергийни източници като алтернативи. Много домове в Германия използват газ за отопление, а страната е дом на най-големия производствен сектор в Европа, който е ненаситен потребител на горивото.

Миналия четвъртък Берлин задейства второто ниво от тристепенния авариен план за газ, който в последната си стъпка може да прекъсне доставките на газ за някои компании. Този ход дойде, след като Русия намали доставките за Германия по газопровода "Северен поток" до 40% от капацитета си. Москва обвини за недостига липсващи части на турбини поради санкциите. Германските власти нарекоха това икономическа атака. В момента Германия получава около 35% от своя внос на газ от Русия, от около 55% преди войната в Украйна.

Химическите компании като BASF са по-уязвими от други индустриални играчи, тъй като природният газ е критичен за повечето от техните процеси. Около 60% от газа, който BASF консумира в Европа, се използва за производство на електроенергия и пара. Останалите 40% се използват като суровина или суровина за нейните продукти. Обектът на BASF в Лудвигсхафен е отговорен за цели 4% от търсенето на газ в Германия.

„Да го кажем ясно: няма краткосрочно решение за замяна на природния газ от Русия“, каза през април главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер.

В основата на операцията в Лудвигсхафен са два парни крекера, единият от които заема площ с размерите на 13 футболни игрища. Тези големи пещи, които обикновено работят с природен газ, "разтрошават" нафта в основните компоненти за последващо производство.

Мениджърите смятат, че ако доставката на газ остане над 50% от максималното търсене на Лудвигсхафен, те могат да продължат да работят, като намалят натоварването и използват заместители. Ако доставките на газ паднат значително под това за продължителен период, те ще трябва да спрат производството, казаха от компанията. Заплахата от нормиране на газа нараства и Русия вероятно ще продължи да ограничава доставките на газ, твърдят германски официални лица и анализатори.

В обекта работят около една трета от общата работна сила на BASF. Докато химическите заводи спират производства за планирани и официално необходима поддръжка, незабавното спиране на целия комплекс може да доведе до критични повреди на завода и значителни рискове за безопасността.

Тъй като газът сега става все по-рядък и по-скъп, BASF се надпреварва да намери алтернативи – и установява, че в краткосрочен план има много малко такива.

Германската асоциация на химическата промишленост VCI заяви, че химическият сектор, най-големият промишлен потребител на газ в страната, изисква около 135 терават часа газ годишно. Индустрията може да спести само два до три терават часа, като използва алтернативни горива, каза VCI.

Но докато замяната на електричеството от газ е технически възможна, предлагането от възобновяеми източници все още не е достатъчно, за да отговори на търсенето, казват анализатори.

„В краткосрочен и средносрочен план BASF все още ще има нужда от газ“, каза Арне Раутенберг, фонд мениджър в Union Investment, инвеститор в BASF. "Наистина няма начин да го заобиколим."

На фона на европейските предизвикателства, компанията все повече се обръща към Китай, който заема централно място в нейната стратегия за растеж. Високите енергийни разходи в Европа и икономическата война с Русия правят този фокус по-привлекателен.

Обръщането към Китай обаче също ще отнеме време – компанията в момента получава около 14% от приходите си от Китай, според FactSet, в сравнение с около 40% от Европа – и носи политически рискове.

Германското правителство започна широко преосмисляне на отношенията си с Китай на фона на загрижеността на Запад от авторитарната посока на Пекин у дома и по-агресивната му позиция в чужбина. Тази промяна, насочена към намаляване на стратегическата и икономическа зависимост на Германия от Пекин, се ускори след нахлуването на Русия в Украйна, което Китай отказа да осъди.

„Трябва да сте там, където е пазарът, а Китай е огромен пазар на химикали“, каза Синиша Хорват, председател на работническия съвет на BASF. „Но вие също трябва да помислите: Правя ли се още по-зависим от нещо или съм в здравословен баланс? Това ще бъде предизвикателството за бъдещето.”