Германия предупреди, че Русия може да предизвика ефекта Lehman в енергийната система

Страната се опасява и че Русия може да спекулира с планирания ремонт по тръбопровода "Северен поток 1"

14:11 | 23 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският финансови министър предупреди, че действията на Русия за намаляване на доставките на природен газ в Европа рискуват да предизвикат срив на енергийните пазари, като направи паралел с ролята на Lehman Brothers в отключването на финансовата криза, предава Bloomberg.

Тъй като доставчиците на енергия трупат загуби, като са принудени да покриват обеми на високи цени, съществува риск от ефект на преливане за местните дружества за комунални услуги и техните клиенти, включително потребителите и бизнеса, каза министърът на икономиката Робърт Хабек в четвъртък, след като повиши нивото на газовия риск в страната до второ от общо три.

„Ако този недостиг стане толкова голям, че те не могат да го покриват, в един момент целият пазар ще бъде застрашен от срив“, каза Хабек на пресконференция в Берлин, която беше свикана извънредно. "Това би означавало ефект на Lehman в енергийната система."

Германското правителство се опасява, че Русия може да се възползва от годишния планов ремонт на основния си тръбопровод за Германия, за да спре изцяло доставките на газ за страната, като увеличи риска от газова криза в най-голямата европейска икономика, пише Financial Times.  

По-рано този месец Русия ограничи с 60% подаването на газ през тръбопровода, който е един от основните източници на газ за Европа, а от средата на юли, той ще бъде затворен изцяло за годишна планова поддръжка.  

Длъжностите лица се опасяват, че руската държавна газова компания „Газпром“ може да спре изцяло доставките на газ, докато съоръжението е затворено за ремонт, което ще попречи на усилията на Германия да запълни газохранилищата си преди зимния отоплителен сезон.  

„Предлагането е достатъчно малко и без затварянето на Северен поток 1,“ казва един от тях.  

Карстен Роле от германската бизнес конфедерация BDI заяви, че предходни периоди на планови ремонти на газопровода са били компенсирани от увеличени потоци по други тръби, които минават през Украйна или през тръбопровода Ямал-Европа, който минава през Полша.

„Но има опасения, че тази година това няма да се случи“, каза той. „Те вече са намалили потоците през NS1 с 60% и не са ги компенсирали с увеличени обеми през други тръбопроводи.

„Заключението, с което оставате, е, че това е враждебен акт“, каза Тим Келер, ръководител на търговския орган Zukunft Gas.

Маркус Кребер, главен изпълнителен директор на германската енергийна компания RWE, каза, че е „пределно ясно“, че решението за намаляване на газовите потоци е „политическо“, „защото не само газът не само през Северен поток 1, но и през други тръбопроводи е под договорените обеми".

Роле каза, че Газпром може да използва планираната поддръжка на Северен поток 1 „като претекст да спре доставките на газ за много по-дълго, позовавайки се на различни технически причини“.

„Каква е гаранцията, че след периода на поддръжка, доставките отново ще бъдат възстановени?“ каза Джеймс Уодъл, анализатор в Energy Aspects.

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия, каза в неделя, че Германия ще отвори отново електроцентрали, работещи с въглища, тъй като правителството се опитва да подсигури енергийните доставки на нацията.

Хабек каза, че не може да изключи допълнително свиване на доставките на газ. „Предвид настоящата ситуация, трябва да поредполагаме, че Путин е готов да намали още притока на газ“, каза той в сряда.

Досега намаляването на потоците не се е отразило осезаемо върху доставките на Германия, тъй като потреблението на газ през лятото е само една четвърт или една пета от обема през студените зимни дни. Но това има сериозен ефект върху усилията за запълване на газовите хранилища преди зимния отоплителен сезон.

В момента хранилищата на газ са запълнени на 58% и правителството иска този процент да се увеличи до 90 до 1 ноември. Но поради проблемите със Северен поток вносителите на газ са принудени да купуват липсващите количества на спот пазара на много по-високи цени.

Те ще бъдат подложени на още по-голямо напрежение, ако доставките на газ през Северен поток и други тръбопроводи бъдат напълно спрени за дълги периоди през лятото.

„Ако не успеем да напълним газовите хранилища до есента, бързо ще започнем да изпитваме недостиг на газ“, каза Йорг Ротермел, ръководител на отдел енергетика в Германската асоциация на химическата промишленост. „И Bundesnetzagentur федералният енергиен регулатор ще трябва да започне да издава заповеди на компаниите да намалят потреблението си на газ или дори да изключат някои производствени мощности.

„Русия изглежда иска да покаже на Европа, че няма да успее да напълни газовите си хранилища“, каза Келер. „Усещането ми е, че тя се опитва да торпилира целта на Европа да достигне обем на газовите резерви от 90% до 1 ноември и така да отслаби Европа политически.

Говорител на германското министерство на икономиката каза, че правителството е в „постоянен контакт с търговците на газ, които се подготвят за тази дата“, визирайки началото на ремонтните дейности на Северен поток на 11 юли.

Тя каза, че Германия също „работи в тясно сътрудничество със своите европейски партньори, защото знаем, че доставките на газ за Франция, Италия и Австрия също са намалени“.