Рискът от празни газохранилища преди зимата ще изпита единството на ЕС

Намалените доставки от Русия поставят под въпрос единността на блока

12:45 | 27 юни 2022
Обновен: 15:06 | 27 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Правителствата на страните от Европейския съюз са изправени пред затруднения да попълнят резервите си от газ след като Русия намали значително доставките. Това ще постави под изпитание единната им позиция по отношение на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Рязкото намаляване на доставките на газ от страна на Русия принуждава страните членки да засилят подготовката си за зимата, търсейки начини да попълнят изпразнените газохранилища. Енергийните министри на ЕС ще обсъдят подготовката на блока за рискове на среща в Люксембург.

Газовите резерви в ЕС, който е най-големият клиент на Русия, представляват буфер, който позволява на страните да си помагат и да избегнат ситуация в която отделните държави панически търсят как да покрият собствените си нужди при криза.

„Основният риск пред Европа е фрагментацията на енергийните пазари в случай на пълно преустановяване на газовите доставки от Русия – тоест ситуация, при която страните затворят трансграничния износ на енергия“, каза Симоне Талияпиетра, изследовател в Bruegel, мозъчен тръст в Брюксел.

Европейската комисия вече призова страните членки да обновят плановете си за извънредни случаи. Очаква се през юли да се внесе предложение как да бъде ограниченo потреблението.

Рекордните цени на газа и електричеството, които ускоряват инфлацията след инвазията на Русия в Украйна, накараха Кремъл да използва енергийните доставки като оръжие за противопоставяне на целите на ЕС. Намалените доставки от Русия засегнаха 12 държави и миналата седмица принудиха Германия да повиши нивото на риск до втората най-висока степен.

Има опасност от още по-голямо намаляване на доставките, тъй като следващия месец тръбопроводът "Северен поток 1", който в момента работи на 40% от капацитета си, ще затвори изцяло за ремонт в продължение на 10 дни.

Миналата седмица се засилиха предупрежденията от страна на европейските лидери.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че не може да гарантира че Русия ще поднови доставките след завършването на ремонта по Северен поток. Гръцкият премиер Мицотакис призова за единен подход, заявявайки че дискусиите в ЕС вече са започнали.

„Не всяка страна може да се справи сама“, каза той на срещата на върха на ЕС, добавяйки, че „във взаимосвързаните пазари ние имаме задължение да работим заедно и да си помагаме“.

Намалените доставки на газ принудиха някои страни членки да върнат в експлоатация въглищни електроцентрали и да ускорят търсенето на алтернативни доставчици.

Има опасения, че Европа няма да успее да постигне целта си да попълни на 80% газохранилищата до 1 ноември, според Wood Mackenzie Ltd. В най-лошия сценарий регионът рискува да остане без газ в най-пиковия момент през зимата.

Газохранилащата на ЕС бяха попълнени на 55% на 22 юни, като средната стойност за сезона през последните 5 години е 57%.

„Ако искаме да изпълним целта си е нужна по-силна интервенция“, каза Талияпиетра. „В такъв случай могат да бъдат приети спешни мерки в някои държави за намаляване на потреблението и пренасочване на наличния газ между нуждаещите се държави“.