Фатих Бирол предупреди Европа да се готви за пълно спиране на руския газ

Той смята, че правителствата трябва да удължат живота на старите си АЕЦ-ове и да предприемат и още мерки за спешни случаи

17:30 | 22 юни 2022
Обновен: 20:12 | 22 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за цялостно прекъсване на руските доставки от газ през зимата и призова правителствата да предприемат мерки за ограничаване на потреблението и удължаване на експлоатационния период на старите атомни електроцентрали

Фатих Битрол, ръководител на агенцията заяви, че решението на Русия да намали газовите доставки за някои европейски страни през последната седмица може да е предвестник на нови ограничения докато Москва се опитва да получи „предимства“ във войната с Украйна.

„Европа трябва да е готова, в случай че Русия изцяло спре доставките на газ“, каза Бирол в интервю за Financial Times.

“Колкото повече приближаваме зимата, толкова по-ясно разбираме намеренията на Русия,“ каза той. „Вярвам, че ограниченията са с цел да попречат на Европа да запълни газовите си хранилища и да увеличи лостовете на Русия през зимата“. 

МАЕ се финансира основно от членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и миналата година беше един от първите официални органи, които публично обвиниха Русия, че манипулира доставките на газ за Европа преди нахлуването на Русия в Украйна.

Бирол заяви, че спешните мерки, които европейските страни предприеха през тази седмица да намалят потреблението на газ, като връщането в експлоатация на стари ТЕЦ-ове на въглища са оправдани предвид размера на кризата независимо от опасенията за нарастващите въглеродни емисии.  

Той каза, че увеличението на изгаряните въглища ще бъде  „временно“ и ще помогне газовите запаси да бъдат запазени за отопление през зимата. Допълнителните емисии от изключително замърсяващото гориво ще бъде компенсиран от ускоряването на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да изгради капацитет за производство на енергия от въозбновяеми енергийни източници.  

Бирол обаче предупреди, че стъпките, предприети досега от европейските правителства, вероятно няма да бъдат достатъчно, ако руският износ бъде напълно прекъснат. Той добави и че страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките сега, за да гарантират, че хранилищата могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

„Вярвам, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето предприети от правителствата в Европа с наближаването на зимата“, каза Бирол и добави, че дозирането на доставките на газ остава реална възможност, ако Русия намали допълнително износа.

Във вторник Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия в обявяването на първия етап от спешните планове за запазване на доставките на газ, но нито един от тези национални планове все още не включва дозирането.

Европа е намалила зависимостта си от руски газ до около 20% от общите доставки след инвазията в Украйна, при около 40% преди това, според консултантската компания ICIS, но вече е използвала повечето възможности за диверсификация на доставките, като морски товари на втечнен природни газ.

Шефът на МАЕ каза, че страните трябва да се опитат да отложат спирането на всички ядрени енергийни съоръжения, предвидени за затваряне, за да помогнат за ограничаване на количеството газ за производство на електроенергия.

Германия е изправена пред постоянни критики за решението си да продължи извеждането от експлоатация на последната от своите атомни централи по време на енергийната криза.

Въпреки че Бирол не посочи нито една страна, той каза, че всички „трябва да обмислят отлагане на затварянето [на атомни електроцентрали], стига да са налице условията за безопасност“.

Берлин посочи, че техническите и безопасни препятствия за поддържане на централните отворени са твърде големи.

Бирол говори преди публикуването на нов инвестиционен доклад на МАЕ в сряда, който предупреждава, че правителствата все още не правят достатъчно, за да насърчат инвестициите във възобновяема енергия, за да ограничат търсенето на изкопаеми горива. Очаква се тази година общите енергийни инвестиции да нараснат с 8% до 2,4 трилиона долара, като растежът идва от възобновяеми източници и по-високи разходи.  

Миналата година МАЕ заяви, че светът не трябва да инвестира в нови петролни и газови находища, ако правителствата искат да постигнат целта си за нетни нулеви емисии до 2050 г.

Бирол каза, че без да се приемат политики за значително намаляване на потреблението на изкопаеми горива, светът ще продължи да се сблъсква с опасни колебания в цените на петрола и газа.  

Въпреки че имаше някои положителни признаци за нарастващи инвестиции в по-чисти форми на енергия, отчасти произтичащи от желанието на Европа да прекъсне пристрастяването си към руската енергия, той каза, че в глобален мащаб картината е в най-добрия случай разнопосочна.

В развиващия се свят, с изключение на Китай, инвестициите във възобновяема енергия не са нараснали в реално изражение от 2015 г. Бирол също каза, че развиващите се страни, разчитащи на производството на изкопаеми горива, трябва да използват непредвидените приходи от по-високите цени, за да диверсифицират своите икономики.

„Относителната слабост на инвестициите в чиста енергия в голяма част от развиващия се свят е една от най-тревожните тенденции“, се казва в доклада на МАЕ.