Германия и Австрия се връщат към въглищата след намаляването на руския газ

Съкратените потоци от газ през Северен поток принудиха двете страни да рестартират затворени въглищни централи

16:55 | 20 юни 2022
Обновен: 21:08 | 20 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Германия ще отговори на съкращаването на доставките на руски газ чрез съживяване на въглищните централи и осигуряване на финансиране за достатъчно газ през зимата, което би струвало около 15 милиарда евро, пише Bloomberg.

Пакетът от мерки беше обявен дни след като Москва намали доставките по основния си газопровод с Европа, което засегна Германия и създаде домино ефект за Франция, Австрия и Чехия. Австрия отговори на намалените потоци, като също възобнови работата на спряна въглищна електроцентрала.

Връщането в експлоатация на централи, които използват силно замърсяващото изкопаемо гориво е знак, че борбата за климата в Европа отстъпва на заден план, докато правителствата се стремят да се предпазят от недостига на енергия, провокиран от нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна.

„Това е нещо като канадска борба, в която Путин засега има по-силната ръка“, каза министърът на икономиката Роберт Хабек, член на Зелените, по телевизия ZDF късно в неделя. "Но това не означава, че не можем да победим, ако положим усилия."

Стефан Хауфе, говорител на германското министерство на икономиката, каза в понеделник на редовна пресконференция, че въпреки последния обрат в политиката на правителството, управляващата коалиция в Берлин все още държи на обещанието си да се откаже изцяло от въглищата до 2030 г.

Той също така каза, че Германия ще спазва ограниченията, определени в програмата на Европейския съюз за сертификати за емисии. Говорителят на Европейската комисия по енергетиката Тим Макфи каза пред репортери в Брюксел в понеделник, че държавите-членки, които прибягват до по-широко използване на въглища за осигуряване на енергийни доставки в краткосрочен план, трябва да спазват климатичните цели на блока за това десетилетие.

„Знаем, че енергийният микс и плановете на държавите-членки ще се коригират леко, защото сме в неочаквана ситуация, в която решихме да прекратим зависимостта си от руските изкопаеми горива“, каза Макфи.

Недостигът на газ предизвика засилена тревога, след като Кремъл прекъсна доставките миналата седмица. Потоците през газопровода „Северен поток 1“ бяха намалени с около 60%, след като канцлерът Олаф Шолц и колеги от Франция, Италия и Румъния пътуваха до Украйна, за да подкрепят кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз.

Администрацията на Шолц планира да предложи на индустрията стимули за намаляване на потреблението на газ и предоставяне на ненужните количества за съхранение. Кредитните линии за попълване на резерви ще бъдат предоставени от държавния кредитор KfW, съобщи Министерството на икономиката в неделя.

Въпреки че правителството не предостави веднага подробности за размера на програмата, германските резерви от газ са на около 57% от капацитета си. Закупуването на близо 120 тераватчаса, необходими за допълване на съоръженията, би струвало около 15 милиарда евро при сегашни цени от 123 евро за мегаватчас.

Доставките на газ в понеделник за италианската Eni SpA са само „частично потвърдени“. Германската Uniper SE - най-големият купувач на руски газ в Европа - също заяви, че получава по-малко от договореното.

Ходът на Русия доведе до скок на цените с повече от 40% миналата седмица, създавайки опасения, че инфлацията може да се влоши. От началото на войната в Украйна Германия се готви за съкращаване и използва по-малко ресурси. Осигурени са плаващи терминали за внос на втечнен природен газ, за ​​да се запълни евентуална липса в доставките. Най-голямата европейска икономика все още зависи от Русия за 35% от нуждите си от газ.

„Сигурността на доставките в момента е гарантирана, но ситуацията е сериозна“, каза Хабек, добавяйки, че доставките ще бъдат „наистина ограничени“ през зимата без пълни резерви.

Ограничените доставки за кратко доведоха до намаляване на резервите миналата седмица, но германският мрежов регулатор, известен като BNetzA, каза, че съоръженията отново се пълнят. Правителството ще предостави ликвидност на мениджъра на газовия пазар Trading Hub Europe за закупуване на доставки, необходими за постигане на целта от 80% запълване до 1 октомври и 90% до 1 ноември.

Финансирането на KfW ще бъде обезпечено с гаранция от правителството. Германия вече поиска от Trading Hub Europe да закупи втечнен газ за съхранение през март. Компанията, създадена от оператори на газови мрежи, като Open Grid Europe и Gasunie, се финансира от мрежови такси, плащани от потребителите на газ в Германия.

Тристепенният кризисен план на страната в момента е на първо ниво. На най-високия етап държавата ще поеме контрола върху газоразпределението в Германия.

„За нивата на тревога не се говори много, въпреки че е много вероятно те скоро да влязат в сила“, каза Кристоф Меркел, управляващ директор на консултантската компания Merkel Energy.

Законопроект, предоставящ правната основа за изгаряне на повече въглища за производство на електроенергия, си пробива път в парламента и трябва да влезе в сила скоро след обсъждането в горната камара на 8 юли.

В Австрия на контролираната от държавата Verbund AG беше наредено късно в неделя да подготви своята затворена въглищна станция Mellach за работа. Централата - разположена на 200 километра южно от Виена - беше затворена преди две години в ход, който по това време направи Австрия едва втората европейска страна, която елиминира изцяло въглищата от електрическата си мрежа.

Austrian Gas Grid Management заяви в понеделник в редовен доклад, че е имало намалени газови потоци през газопровода „Северен поток“, но вносът в Баумгартен и източните региони е „стабилен“.

„Въпреки конфликта в Украйна, в момента не се наблюдава прекъсване на доставките за австрийските крайни клиенти“, се казва в доклада.

Хабек каза, че повторно използване на въглищата е „неприятно“, но добави, че „просто е необходимо в тази ситуация да се намали потреблението на газ“.