Инвеститорите са против газът и атомната енергия да се считат за устойчиви

Очаква се ЕК да одобри решението в края на месеца и след това ще го изпрати на страните членки и Европейския парламент за одобрение.

19:30 | 12 януари 2022
Обновен: 20:45 | 12 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои от най-влиятелните инвеститори призовават Европейския съюз да се откаже от плановете си да включи природния газ в своята таксономия за устойчиви инвестиции поради предупрежденията, че това застрашава усилията за постигане на климатична неутралност до 2050 година, предава Bloomberg.

Организацията The Institutional Investors Group on Climate Change, която включва отделите за управление на активи на JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., е „категорично против включването на газ в обхвата на таксономията“.

Предупреждението беше насочено към представители на страните от Европейския съюз, политици и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Групата представлява инвеститори, които управляват активи за близо 50 трилиона евро и е поредната организация, която разкритикува ЕС заради възприятието, че ЕС разводнява зелените си правила, които трябваше да проправят път за устойчиви инвестиции в световен мащаб. В края на миналата година, Европейският форум за устойчиво развитие изрази същата позиция от името на своите членове, които управляват активи за около 20 трилиона евро.

Включването на газа в таксономията на ЕС за устойчиви инвестиции ще помогне на страните от Централна и Източна Европа в блока да намалят употребата на въглища, които изпускат много повече въглеродни емисии. Решението, което ще бъде ограничено във времето и като обем емисии беше предложено от Европейската комисия малко преди края на годината, а периодът за обсъждането му приключва следващата седмица.

Очаква се ЕК да одобри решението в края на месеца и след това ще го изпрати на страните членки и Европейския парламент за одобрение.

Проблемът вече раздели страните членки, политиците и различни граждански групи. Зелените политици в Австрия и Люксембург разкритикуваха предложението и казаха, че това може да подрие авторитета на новите правила и да отклони инвестиции от възобновяеми енергийни източници. Германия ясно заяви, че е против включването на ядрената енергия към таксономията, но подкрепи включването на газа, докато Франция подкрепя атомната енергия.

Ако нищо не се промени и двата вида енергия ще попаднат в обхвата на правилата. ЕК възприема специална процедура за контрол, която ще изисква поне 20 страни членки, които представляват най-малко 65% от населението на ЕС да отхвърлят правилата в следващите месеци, а това е малко вероятно.

В интервю за германския вестник „Die Zeit“ Урсула фон дер Лайен е заявила, че подкрепя плана за включване на газа и атомната енергия, защото според нея блокът ще има нужда от тях „докато не изградим достатъчно възобновяеми източници на енергия“.

Но фондовите мениджъри постоянно предупреждават, че инвеститорите няма да знаят колко зелени са активите, които притежават и отбелязват, че повечето други таксономии и правила изключват газа и атомната енергия.