В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ВЕИ не решават всички проблеми, но дават необходимата независимост на България

Мариана Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, "В развитие", 23.05.2022 г.

15:40 | 23 май 2022
Обновен: 18:51 | 23 май 2022
Автор: Даниел Николов

Ако се действа амбициозно, целите за преодоляване на европейската зависимост от руски енергийни източници, които са заложени в плана REPowerEU, са постижими. Основните мерки са фокусирани в икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено възприемане на ВЕИ енергия, като предстои да се види какви ще са специфичните препоръки за всяка една държава и как те ще бъдат приложени на национално ниво. Това коментира Мариана Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Трябва да се търси баланс между всички енергийни източници. Възобновяемата енергия не може да реши всичките ни проблеми, но е важно да бъде все по-голяма част от енергийния ни микс. Тя е местен ресурс и дава необходимата ни независимост на решения, но е и секторът в енергетиката, който създава най-много работни места. Движението в тази посока не означава, че изведнъж ще спрем всички останали мощности."

Подобен преход към ВЕИ в България ще включва и нови начини за управление на електропреносната мрежа и преминаване към една по-децентрализирана енергийна система, каза Янева. Мрежата ще трябва да бъде адаптирана да се справя с по-големия брой производители и консуматори.

Основното спестяване на енергийно потребление в България може да дойде чрез сградния фонд, смята Янева.

"И като публични и като частни сгради има огромен потенциал за енергийни спестявания, за въвеждане на умни системи, интелигентно управление на енергията. При нас е изключително незастъпено въвеждането на ВЕИ за употреба именно в сградния фонд."

След 2026 г. всички нови публични сгради в ЕС (а след 2029 г. и всички жилищни) ще бъдат задължени да включват фотоволтаични системи на покривите си. Според Янева тази директива на ЕС ще спестява значително от пренасянето на енергия на дълги разстояние, тъй като ще стимулира консумацията ѝ на мястото на производство. Отделно ще се отворят нови възможности за много работни места, а подготовката на кадри ще е ключово за сбъдването на зеления преход.

В България ще трябва да се приемат регулаторни промени, които да облекчат разрешителния режим за подобни инсталации, а също така предстои да се въведат и системи и регулации за рециклирането на фотоволтаици.

Какво е значението на RePowerEU за България и какви са световните и националните тенденции за въвеждането на соларна енергия може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.