Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бурното развитие на ВЕИ сектора може да доведе до излишък и отрицателни цени

Антон Желев, член на УС на Българска соларна асоциация, в „Бизнес старт”, 26.05.2022

11:52 | 26 май 2022
Обновен: 14:49 | 26 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

ВЕИ секторът в България се развива доста бурно в последните една-две години и особено след като през втората половина на миналата година започнаха да се повишават цените на борсата. Законът досега даваше преференциална цена на малки фотоволтаични централи до 30 kw, които са в урбанизирани територии, а над 30 kw бяха на свободния пазар. В момента цената на свободния пазар е по-висока, отколкото тази преференциална цена, която в момента е 165 лв. на MWh, а на борсата е над 400 лв. на MWh. Много хора смятат, че подобна инвестиция ще има бърза възвръщаемост, но когато има бум е вероятно рано или късно да има излишък от електроенергия и да има в някои дни и отрицателни цени. Това коментира Антон Желев, член на УС на Българска соларна асоциация, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Желев определи като „хаос” Плана за възстановяване и подчерта, че в него първоначално са били предвидени много повече средства за много повече домакинства.

„Сега са предвидени едва някакви си 10 000 покрива, това е едно абсолютно нищо. За сметка на това е предвидена огромна инвестиция за 6000 MWh батерии, което за мен е разхищение на пари”.

„Не знам да има държава с такава голяма мощност инсталирани батерии”.

Що се отнася до гласуваните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници в Народното събрание, Желев посочи, че не вижда нищо положително в тях.

„Идеята за уведомителен режим е съвсем друга, а не това, което са приели вчера депутатите”.

Идеята на уведомителния режим е да не се минава през разрешителен режим, а това нещо не е отразено и отново ще се  минава през всичките процедури с разрешение за строеж. След изграждане на системата е необходимо и въвеждане в експлоатация, подчерта събеседникът.

Какво се променя в Закона за енергията от възобновяеми източници? Как промените в Закона за енергията от възобновяеми източници ще се отразят на бизнеса? На какъв етап е подготовката на кадри за ВЕИ сектора в България?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.