Дивите колебания в цената на Bitcoin показват нарастващото влияние на купувачите на ETF

Биткойн изглежда се съобразява повече с традиционните възгледи на традиционните инвеститори, които наскоро навлязоха в света на цифровите активи чрез въвеждането на борсово търгувани фондове в САЩ

10:40 | 4 май 2024
Обновен: 10:43 | 4 май 2024
Автор: Мария Паула Михарес Торес
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на най-голямата криптовалута нарасна в петък, след като доклад, показващ по-малко от прогнозираното увеличение на заетостта в САЩ, поднови очакванията за намаляване на лихвените проценти, повишавайки привлекателността на спекулативните активи. Ралито помогна да се изтрие по-голямата част от загубите, регистрирани по-рано през седмицата, публикувани поради нарастващите опасения, че представителите на Федералния резерв стават все по-ястребови и търсенето на ETF-ове намалява. 

"Това, на което ни научи тази седмица, е, че Биткойнът на исторически високо ниво и новото развитие на Биткойн ETF-ите на практика отварят участието на Уолстрийт в пазара на Биткойн по начин, който не сме виждали досега", заяви Стефан Уелет, главен изпълнителен директор на FRNT Financial. "Преди нямаше очевидни корелации с други класове активи и беше много очевидно, че тази седмица, особено при разпродажбата във вторник вечерта преди Фед, че Биткойн се търгува в съответствие с други рискови активи."

В петък Биткойн скочи с около 7% до 62 937 долара, като помогна за повишаване на цените сред по-малките криптовалути като Етер, Солана и дори мемекоини като Dogecoin. На 1 май биткойнът беше спаднал до 56 527 долара, което е най-ниското ниво от около два месеца. 

0201
Дивото пътуване на биткойн през тази седмица

В сряда инвеститорите бяха изтеглили нетно 564 млн. долара от партидата от почти дузина американски ETF-и, което е най-голямото изтегляне от дебюта на продуктите през януари. Перспективата за по-високи и по-дългосрочни лихвени проценти натежа и на други пазари, като например акциите. 

Спадът на Биткойн от рекорда от почти 74 000 щатски долара, достигнат през март, показа известно безпокойство от страна на трейдърите, които "може би виждат някакъв риск в глобалната макросреда, който Фед или общите инвеститори все още не виждат", заяви Ювей Ян, главен икономист и вицепрезидент на криптодобивната компания BIT Mining Ltd.