Goldman вдигна прогнозата за европейските цени на газа, част 1

Саманта Дарт, Goldman Sachs

16:55 | 21 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Променихте ли прогнозите си за цените на газа? Ситуацията не се подобрява, а цените на газа скочиха с 43% само за миналата седмица!

Определено, миналата седмица донесе две лоши новини за природния газ в Европа. Първо, беше спрян терминалът Фрийпорт в Съединените щати, от който се изнасяше втечнен газ за цял свят.

Първоначално се смяташе, че той няма да работи три седмици, но после съобщиха, че става дума по-скоро за три месеца. Последва и намаляването на руския износ на газ за Европа.

Затова и ние повишихме прогнозата си за третото тримесечие от 85 евро на 104 евро. До момента, през тази седмица видяхме и цени около 120 – 125 евро и според нас, елементът, който ще определи посоката на цените оттук нататък е продължителността на ограниченията на руските доставки.

Ако се окаже, че това е кратко прекъсване и обемите на пазара ще се възстановят след като се завърши поддръжката на тръбата от Северен поток 1 в средата на юли, то тогава това е по-контролируема ситуация.

Но намалени доставки до края на лятото или още по-зле, до края на зимата всъщност представляват значителен риск за ръст на цените и приближаването им до 200 евро.

Еха, това е феноменална прогноза! Кажете ни нещо повече за Германия, която отново ще използва въглища, за да избегне някои проблеми. Дали това е устойчива стратегия?

Правителството обяви две годишен план за използването на енергия от въглища. Тази времева рамка всъщност отговаря на периода, в който ние очакваме балансът да остане затегнат. Ако разгледаме баланса на природен газ в Европа в момента, честно казано, той няма да се подобри през следващата година или през 2024. Така че, тази две годишна рамка е логична.

Прибягването до въглищни мощности, може да облекчи ситуацията и да намали донякъде нуждата от природен газ. Но сами по себе си те далеч не са достатъчни да компенсират загубата на доставки от газ.